Jarní alergie: Jak se na ni připravit a jak ji zvládnout, když vás přesto překvapí

Jarní alergie: Jak se na ni připravit a jak ji zvládnout, když vás přesto překvapí
Zdroj: Freepik.com

Přichází období jarních pylových alergií. Nemusíte ani na procházku, stačí pootevřít okno a začnete slzet, případně se vám spustí rýma. Máme pro vás tipy, jak zmírnit alergické reakce.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 04. 03. 2021 09:00

Uvádí se, že jarní pylová alergie trápí každého druhého člověka. Procházka do probouzející se přírody tak může znamenat problém. Bez slušné zásoby kapesníčků si ji možná ani nedokážete představit.

Co je alergie?

Alergie je vlastně nepřiměřenou odpovědí imunitního systému na látky z okolního prostředí, kterým říkáme alergeny. Jimi jsou ve zvýšeném množství aktivovány protilátky, a tím dojde k alergické reakci.

Většina alergií má lehký průběh, v některých případech ale může člověka ohrozit na životě. Reakce na konkrétní alergeny se zjišťují pomocí kožních či krevních testů u alergologa.

Projevy jarní alergie

Lidem s pylovou alergií začíná v těchto dnech nekonečný boj s kýcháním, výtokem z nosu, svěděním a zarudlýma očima. Tyto nepříjemné projevy přitom může vyvolat i velmi malé množství alergenu, v tomto případě pylu, který alergii způsobuje. Vyhnout se mu je někdy velmi složité.

V březnu vás mohou potrápit pyly vrby, olše, lísky, topolu nebo třeba podbělu.

Přírodní látky proti alergii

Na příchod pylové sezony je ideální se připravit už měsíc dva dopředu. Využít se dá přírodní medicína. V tomto ohledu se často zmiňuje žampion mandlový, který posiluje funkci imunitního systému a pomáhá při alergiích a astmatu. Blahodárný vliv má také rdesno mnohokvěté, které regeneruje střeva a játra. Tím prospívá imunitě a omezení alergií.

Při alergické rýmě se využívá i heřmánek nebo podběl, který má protizánětlivé účinky na dýchací cesty. Podběl může být ale zároveň alergenem, o jeho užívání je proto vhodné se poradit s alergologem.

Prevence alergií

Důležité je zvlhčovat sliznici nosu, například spreji s mořskou vodou nebo Vincentkou. Alergeny mohou dráždit nejen dýchací cesty, ale také pokožku. Na ni pak existují speciální masti.

Žádoucí je sledovat pylové zpravodajství, které prozradí, kdy který zdroj alergenu zrovna kvete. Tomu pak přizpůsobte venkovní aktivity. Příjemnější situace nastává za deštivých dnů a po dešti. Horší jsou naopak slunečné a větrné dny.

Na co si ještě při alergii dát pozor

Zhoršovat alergie mohou i domácí mazlíčci. Přinejmenším by se měli držet dál od vaší postele. Věnujte větší pozornost pořádku, častěji perte povlečení, pečujte o matrace a utírejte prach. V ložnici je třeba co nejvíce eliminovat roztoče. Myslete také na to, že organismus lépe funguje, když je dobře zregenerovaný, tedy vyspalý.

Neméně důležité je také stravování. Dbejte na dostatečný přísun vitamínu C a dalších látek (omega-3 mastné kyseliny a jiné), které podporují správnou funkci imunitního systému.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články