Imunita začíná ve střevech: Svědčí jim chytré mikroorganismy

Imunita začíná ve střevech: Svědčí jim chytré mikroorganismy
Zdroj: Pixabay.com

Zdravá střeva zlepšují stav organismu. Jaký mají význam pro jeho fungování, jak a čím podpořit zdravý stav střev a co jim naopak může ublížit? Jaké zvolit potraviny?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 07. 01. 2021 12:00

Ne nadarmo se říká, že střeva jsou bránou ke zdraví.

Střevo

Významné je především tlusté střevo. Dalo by se říci, že se v této části odehrává závěrečné zahušťování a vyměšování potravy z těla. Ve skutečnosti toho tu probíhá mnohem víc. V tlustém střevě dochází ke vstřebávání zbylých minerálů, vitamínů a vody. Zůstanou nestravitelné zbytky, které jsou zahušťovány. Jako výkaly vychází konečníkem z těla ven.

Ve střevech sídlí takzvaná střevní mikroflóra, což jsou mikroorganismy, na které má vliv strava a cvičení. Jejich významná funkce spočívá ve fermentaci nestrávených organických látek z potravy, která se pak využívá i jako zdroj energie. Upravují imunitní systém, regulují imunitní buňky.

Střevní mikroflóra brání růstu patogenních druhů mikroorganismů. Má vliv i na tvorbu hormonů a neurotransmiterů, které dokonce ovlivňují naši náladu.

Probiotika a prebiotika

Probiotika představují živé mikroorganismy. Jejich konzumace přispívá ke zlepšení střevní mikroflóry tím, že podporují růst nebo činnost určitých kmenů této mikroflóry. Nejznámějšími jsou bakterie mléčného kvašení – laktobacily a bifidobakterie. Jejich přesné působení se stále zkoumá.

Ví se, že brání přemnožení škodlivých kvasinek a bakterií tvorbou organické kyseliny. Tím dojde k poklesu pH ve střevě, tedy k omezení růstu škodlivých bakterií. Konzumací probiotik je organismus posílen proti vzniku případných škodlivých látek ve střevě (mohou vzniknout při špatném trávení), také proti průjmovým onemocněním.

Prebiotika tvoří selektivně fermentované látky. Stimulují růst a/nebo činnost určité bakterie nebo skupiny bakterií. To se projevuje dobrým vlivem na zdraví. Patří sem především oligosacharidy.

Vláknina

Vláknina představuje živinu pro mikrobiální flóru v trávicím traktu. Má tedy vliv jako prebiotikum. Dělí se na vlákninu rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná umí absorbovat vodu. Bobtnáním v trávicím traktu fermentuje, pak může být zdrojem energie. Také reguluje trávení sacharidů a tuků, vázáním vody nabývá na objemu a vede k pocitu nasycení.

Nerozpustná vláknina zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, jež vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Vhodné potraviny

Tuk je důležitý pro vstřebávání určitých vitamínů a zajišťuje pocit sytosti. Je dobré si dávat ale pozor na to, z čeho tuk čerpáme. Příkladem vhodných potravin jsou olivy, olivový olej, avokádo, máslo, ghee, sádlo, semínka, ořechy, celozrnné potraviny, fermentované potraviny, bílé jogurty.

Spousta zeleniny a ovoce, přičemž je důležitá pevná složka (ne tedy ve formě šťáv). Vyhýbejte se bílému cukru, bílé mouce, sladkým nápojům.

Dostatečná hydratace

Pro dobrou funkci je zapotřebí důkladný pitný režim. Obyčejnou vodu je možné doplnit bylinnými čaji, ale třeba i kefírem.

Omezení stresu

Stres přispívá ke špatné funkci střev, proto je jeho omezení důležité.

Pohyb

Pohyb je pro správnou funkci střev nezbytný. Volba vhodné formy už je pak jen na vás.

Zdroj: Wikipedie

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články