5 důvodů, proč jíst česnek: Obsahuje alicin, který chrání srdce a brání vzniku rakoviny

5 důvodů, proč jíst česnek: Obsahuje alicin, který chrání srdce a brání vzniku rakoviny
Zdroj: Unsplash

Česnek se po staletí používal nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství k potírání řady zdravotních obtíží. Dnes už jsou výhody jeho konzumace prokázány i vědecky.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 01. 09. 2021 16:00

Magazín Eatthis.com píše, že olivový olej je sice na výsluní díky svému blahodárnému vlivu na zdraví, ale opravdovou superhvězdou středomořské kuchyně je česnek.

Česnek a středomořská kuchyně

Pokud máte rádi česnek, je dobré ho přidat do jídla, kdykoli je to možné. Studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně jedí česnek, mají nižší riziko srdečních chorob," říká pro magazín Eatthis.com dietoložka Anne Danahy.

Odkazuje třeba na studii z roku 2013, podle které alicin obsažený v česneku pomáhá snižovat množství krevních lipidů, což jsou tuky v krvi, mezi které patří cholesterol a triglyceridy. Mezi další, vědou posvěcené pozitivní účinky česneku na zdraví srdce patří uvolnění cév a prevence abnormálního zvětšení srdečního svalu.

Pro maximální využití pozitiv česneku doporučuje Anne Danahy začlenit jej do jídel s dalšími zdraví prospěšnými surovinami. Česnek je součástí středomořské kuchyně, takže ideální je jeho konzumace v kombinaci s olivovým olejem, zeleninou, rybami a luštěninami. Tím se významně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Proč jíst česnek

Česnek nejen že dokáže polechtat chuťové pohárky, ale pomůže ulevit od bolesti zubůŽvýkáním čerstvého česneku se uvolňuje již zmiňovaný alicin, jehož antimikrobiální účinky eliminují škodlivé bakterie, které mohou být příčinou bolesti zubů.

Navíc četné studie našly souvislosti mezi konzumací česneku a protinádorovou aktivitou při rakovině žaludku, prostaty a tlustého střeva. A pokud zrovna čerstvý česnek nemilujete, doplňky s extraktem z této byliny snižují závažnost příznaků nachlazení a chřipky.

Pozor ovšem na to, že dech po česneku nemusí být příjemný pro každého, takže se mu vyhněte nějakou dobu před důležitou schůzkou. A pak je zde otázka dávkování. Velké množství totiž může způsobit plynatost, nadýmání nebo žaludeční nevolnost.

Zdroje informací:

Eatthis.com: What Happens to Your Body When You Eat Garlic

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články