Sebevědomí a zdravé srdce po menopauze: Tohle by měla zkusit každá žena nad 50 let

Sebevědomí a zdravé srdce po menopauze: Tohle by měla zkusit každá žena nad 50 let
Zdroj: Freepik

Kardio cvičení je obvykle spojeno s jízdou na kole nebo během. Jenže je ještě jeden druh pohybu, který je skvělý jak na spalování kalorií, tak na posílení zdraví srdce. A zvláště pro ženy, které již mají za sebou menopauzu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 11. 08. 2021 09:00

Magazín Eatthis.com, který se zaměřuje na zdravý životní styl, upozornil na zajímavou studii. Vyšla v periodiku s názvem Menopauza a vyplývá z ní, že pro zlepšování fyzické kondice a zdraví srdce starších žen je neuvěřitelně účinný tanec.

Cvičení v menopauze

Ženy, které již mají menopauzu za sebou, by měly mít na paměti, že pokud chtějí žít déle a zdravěji, sport a zdravá životospráva jsou na místě. Není ale radno zapomínat ani na drobné radosti ze života. K těm patří i tanec, jež podle odborníků navíc prodlužuje život a celkově prospívá organismu.

Ženy zapojené do studie měly menopauzu za sebou a v průměru jim bylo 57 let. Od lékařů dostaly za úkol tančit třikrát týdně po 90 minut a vydržet to 16 týdnů. Předtím jim byly provedeny komplexní testy, včetně měření hladiny cholesterolu.

Po 16 týdnech se dámy vrátily za výzkumníky a podstoupily stejné testy. Ukázalo se, že díky pravidelnému tanci si zlepšily koordinaci, hbitost a kondičku. Navíc jim stouplo sebevědomí a vnímaly samy sebe o poznání pozitivněji. A jako bonus se objevily lepší hodnoty lipoproteinu, který je nazýván také dobrý cholesterol.

Menopauza a tanec

Poselství zmiňované studie je tedy jednoznačné - tanec, stejně jako jiné formy kardio cvičení, je pro srdce nesmírně důležitý. Podle American Heart Association bývají ženy v menopauze vystaveny vyššímu riziku srdečních chorob kvůli ztrátě estrogenu nebo zvýšenému krevnímu tlaku. V menopauze dochází také k úbytku kostní hmoty, co může ovlivnit rovnováhu a sílu. Hormonální změny zase způsobují nežádoucí přírůstky hmotnosti.

Proto cvičení, které podporuje rovnováhu a koordinaci, může také přispět k podpoře dlouhověkosti žen. A ano, mluvíme o tanci. Navíc existuje i výzkum, podle kterého může zlepšit paměť a zdraví mozku, zejména u starších lidí. Když každý týden věnovali tanci dvě hodiny, měli zdravější a „mladší“ mozek než stejně staří lidé, kteří se nijak zvlášť nehýbali. Pokud tedy hledáte nový druh pohybu, při kterém by se vám rozbušilo srdce, ale běh vás neláká, zkuste tanec.

Zdroje informací:

Eatthis.com: One Secret Exercise Trick That Women Over 50 Should Try Now

Journals.lww.com: Dance practice modifies functional fitness, lipid profile, and self-image in postmenopausal women

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články