Blahodárná jablečná šťáva: Podle nové studie pomáhá v boji se špatným cholesterolem

Blahodárná jablečná šťáva: Podle nové studie pomáhá v boji se špatným cholesterolem
Zdroj: Freepik

Zatímco máme ve zvyku pít exotičtější šťávy, a to nejen ty z citrusů, ale třeba i z indického angreštu, podle nové studie by nemusel být špatný návrat ke klasice - jablečné šťávě. Má totiž mimořádné účinky v boji proti špatnému cholesterolu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 20. 06. 2021 12:00

Kvůli obsahu vitaminu C pijeme šťávu z pomeranče, ta z řepy zase prospívá srdci, a amla, neboli indický angrešt, je zase vhodná k prevenci cukrovky. Výživový magazín Eatthis.com ale píše o studii, podle které by na naše zdraví mohla mít výrazný vliv jedna mírně opomíjená klasika.

Výjimečně zdravá jablka

Staré anglické rčení tvrdí, že jedno jablko denně zahání doktora. Něco pravdy na tom bude. Nová studie totiž zjistila, že jablečná šťáva může být výraznou posilou v boji proti kardiovaskulárním onemocněním.

Péče o cholesterol je jednou z klíčových oblastí, pokud to se zdravím myslíme vážně. Když se špatný cholesterol hromadí v žílách a zanáší stěny cév, čímž se zužuje průtok krve, může vést ke sraženinám, mrtvici, infarktu a dalším problémům.

Právě s tím by mohla pomoct jablečná šťáva. Ukazuje se totiž, že pokud je z těch správných odrůd, má dosud netušené účinky v boji se špatným cholesterolem.

Jablečná šťáva proti cholesterolu

Studie s názvem Srovnávací hodnocení kardioprotektivní aktivity šťávy z jablek Gala a Fuji u potkanů vyšla minulý měsíc v časopise Journal of Complementary & Integrative Medicine.

Vyplývá z ní, že jablečný džus vykazuje výrazné preventivní a ochranné účinky v péči o srdce. Proběhla sice jenom na potkanech, ale důležité je, že když jim byla podávána jablečná šťáva po dobu 13 dnů, zaznamenaly snížení triglyceridů (nezdravý tuk) a špatného cholesterolu. A zároveň došlo ke zvýšení hladiny zdravého cholesterolu.

Jak je patrné už ze samotného názvu studie, zaměřila se na odrůdy Fuji a Gala. U těch bylo již předtím prokázáno, že obsahují silné antioxidanty, které rovněž pomáhají tělu odolávat zánětům. Pokud se tedy rozhodnete zařadit do svého jídelníčku jablečnou šťávu, podívejte se také na to, z jaké odrůdy byla vylisovaná. Třeba mošt z jablek Gala na českém trhu najdete.

Zdroje informací:

Eatthis.com: One Major Effect of Drinking Apple Juice, New Study Says

National Library of Medicine: Comparative evaluation of cardioprotective activity of Gala and Fuji apple juice against isoprenaline-induced cardiotoxicity in rats

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články