Jahodové osvěžení: 5 receptů, které vám pomohou přežít horké dny

Jahodové osvěžení: 5 receptů, které vám pomohou přežít horké dny
Zdroj: Unsplash
Pokud si budete chtít jahodové mojito trošku vylepšit, dejte méně sodovky a místo ní můžete použít bílý rum nebo vodku. Do jahodového mojita se hodí také šampaňské.Na osvěžující jahodové frappé budeme potřebovat 6 dl studeného mléka, 300 g jahod a ledovou tříšť. Jahody rozmixujeme s vychlazeným mlékem a podle potřeby dosladíme cukrem, ale to není nutné. Pak vmícháme ledovou tříšť. Sklenici můžeme dozdobit lístky máty, lžící zmrzliny nebo šlehačky, fantazii se meze nekladou.Pro jahodové smoothie si připravíme dva hrnky jahod, jablko, mátu a šťávu z limetky. Všechno to rozmixujeme na vyšších otáčkách, aby byl výsledek krásně hladký. Můžeme přidat také kostky ledu a ozdobit jahodou vcelku.Na báječný jahodový nanuk budeme samozřejmě potřebovat jahody, pak vychlazený cukrový sirup a tvaroh. To všechno rozmixujeme a vmícháme pudinkový prášek. Když směs zhoustne, co by mělo trvat přibližně 3 minuty, opatrně vmícháme šlehačku. Naplněné formičky vložíme do mrazáku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jahody jsou v kuchyni tou nejlepší ingrediencí, když teploty začínají překonávat třicítky. Připravili jsme proto pět nejlepších receptů z jahod, které vám zaručeně pomůžou zvládnout vedro.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 18. 06. 2021 12:00

Kulinářský web Toprecepty.cz nabízí desítky inspirativních nápadů, jak naložit s jahodami, které zrovna teď mají sezonu. Těchto 5 receptů vám pomůže přežít i mimořádně teplé dny.

Jahody na ledu

Mezi věci, které je rozhodně potřeba zkusit, patří jahodové mojito. Jde o mimořádně jednoduchý, ale o to víc osvěžující nápoj. Podle návodu na webu Toprecepty.cz budeme potřebovat:

  • 8 středně velkých jahod
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 1,5 dl sodovky
  • citronovou šťávu
  • 10 lístků čerstvé máty + na ozdobu

Polovinu jahod mixujeme se lžičkou cukru do té doby, než začne jejich konzistence připomínat pěnu. Do sklenice nasypeme zbylý třtinový cukr. Navrch položíme jahody, lístky máty a celé to zasypeme kostkami ledu. Pak zalijeme sodovkou a zakápneme troškou citronu. Na dozdobení použijeme vrchovatou lžící jahodové pěny, mátové lístky a kousky celých jahod. Tipy na alkoholovou verzi jahodového mojita naleznete v galerii.

Domácí jahodový nanuk

Tímto receptem určitě potěšíte hlavně malé strávníky, kteří tak dostanou nejen báječnou porci jahod, osvěžení, ale také vitamínů. Jde o jahodové nanuky s tvarohem, které lze podle webu Toprecepty.cz připravit z následujících ingrediencí:

  • 300 g očistěných jahod
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 120 g cukrového sirupu - dle potřeby
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku bez vaření
  • 125 ml smetany na šlehání

Jahody, vychlazený cukrový sirup a tvaroh rozmixujeme a do vzniklé hmoty zašleháme pudinkový prášek. Šleháme do té doby, než směs zhoustne. Mělo by to trvat přibližně 3 minuty. Ze smetany vyšleháme šlehačku, kterou také opatrně vmícháme do směsi. Pak už jen naplníme formičky na nanuky, nebo i kelímky od menších jogurtů, dáme do mrazničky a netrpělivě čekáme na výsledek. A jaký je váš nejoblíbenější letní recept z jahod?

Zdroje informací:

Toprecepty.cz: Jahodové mojito, Jahodové nanuky s tvarohem

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články