Květák: Je plný vitamínů, minerálů a hodí se do polévek, na placky i zdravé večerní mlsání

Květák: Je plný vitamínů, minerálů a hodí se do polévek, na placky i zdravé večerní mlsání
Zdroj: Unsplash
Květák má málo kalorií a vysoký obsah vlákniny, díky kterému zasytí na delší dobu. Obsahuje spoustu vitamínů (C a K), kyselinu listovou a také hořčík, draslík a vápník.U nás poznáme zejména bílý květák, ale existuje i několik tmavších odrůd, které mají ještě vyšší obsah vitaminů a minerálů.Květák si rozumí s bramborami v placičkách, ale také s batáty. To pak jen stačí zapéct je se sýrovou omáčkou a máte famózní večeři.Květák se neztratí ani v grilovací sezóně. Stačí jej nakrájet na asi 1 až 1,5 centimetru silné plátky, potřít máslem a grilovat asi 5-7 minut z každé strany. Můžete ho také vyšperkovat marinádou z olivového oleje, dijonské hořčice, česneku, soli a pepře. + 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Květák je báječný příklad zeleniny, která se může jíst surová, ale také tepelně upravená. A vždy bude chutná. Díky vysokému obsahu vlákniny, minerálů a vitamínů je navíc květák nesmírně zdravý.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 26. června 2021

Květák, kterému se lidově říká také karfiol, má společné kořeny se zelím nebo kedlubnou. Všechny tyto druhy košťálové zeleniny totiž vznikly vyšlechtěním z divoké brukve zelené. Důvod, proč je květák bílý, spočívá v tom, že jeho listy blokují sluneční světlo. Tudíž se v neotevřených květech, které vlastně tvoří samotný květák, nemůže vyvinout barevný chlorofyl.

Jahodové osvěžení: 5 receptů, které vám pomohou přežít horké dny
Mohlo by Vás zajímat:

Jahodové osvěžení: 5 receptů, které vám pomohou přežít horké dny

Květák proti rakovině

Květák je sice v supermarketech dostupný po celý rok, ale ten od místních pěstitelů seženete jen od května do listopadu. Jde o nízkokalorickou zeleninu, která díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Obsahuje vitamíny C a K, hořčík, draslík a vápník.

Za hořkou chutí květáku jsou glukosinuláty, které jsou účinné proti bakteriím a podle nejnovějších výzkumů snižují riziko rakoviny plic nebo prostaty.

Zatímco některé druhy košťálové zeleniny můžou způsobovat zažívací potíže, květák je díky vysokému obsahu kyseliny citronové a kyseliny jablečné stravitelnějším a dobře jej snáší i lidé s citlivým trávením. Pozor by si měli dát snad jenom ti, kteří trpí dnou, neboť tato zelenina zvyšuje hladinu kyseliny močové.

Kdy jíst nezdravě: Podle nové studie je nejdůležitější zdravá večeře, slaninu ale nezavrhuje
Mohlo by Vás zajímat:

Kdy jíst nezdravě: Podle nové studie je nejdůležitější zdravá večeře, slaninu ale nezavrhuje

Nejlepší recepty z květáku

Kulinářský web Toprecepty.cz nabízí desítky receptů, v nichž hraje hlavní roli květák. Mezi nejzajímavější tipy na jeho zpracování patří třeba koprovka, kdy květák nahradí mouku a polévku hezky zahustí. A dodá jí jemnou chuť. Postup je v podstatě klasický – na začátku se opéká kopr s květákem, pak je zalijeme vývarem a po změknutí všechno rozmixujeme. Dochutíme solí, cukrem a octem.

Na večerní mlsání lze podle webu Toprecepty.cz zkusit popkorn z květáku s uzenou paprikou. Budeme potřebovat tyto suroviny:

  • třetina květáku
  • 1 lžička uzené papriky – koření
  • 1-2 lžičky agáve
  • sůl
  • lahůdkové droždí – dle libosti

Květák omyjeme, rozdělíme na menší kousky a pečlivě obalíme ve směsi koření. To můžeme udělat v uzavíratelné nádobě nebo sáčku, do nějž vložíme koření, květák a protřepeme. Pak ochutnáváme a podle libosti přidáme agáve, sůl nebo lahůdkové droždí. Nemusíte se toho držet a koření si můžete namixovat dle vlastní chuti. Důležité je, že jde o zdravou variantu, neboť se květák jí syrový.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Siobhan Berry (@mummycooks)

Pokud vám bude chybět chuť smaženého jídla, podle gastro webu Toprecepty.cz jsou z květáku výtečné placičky, kde jej smícháte s nastrouhanými bramborami. Když chcete zkusit něco jiného, můžete květák nastrouhat nadrobno, smíchat s nakrájenou slaninou, cibulkou, vejci, jogurtem a kořením. Do směsi se postupně přidává mouka, aby bylo těsto polotekuté. To pak lijeme na pánev a smažíme dozlatova.

Zdroje informací:
Toprecepty.cz

Wikipedia.cz: Květák
Nzip.cz: Květák

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články