Květák: Je plný vitamínů, minerálů a hodí se do polévek, na placky i zdravé večerní mlsání

Květák: Je plný vitamínů, minerálů a hodí se do polévek, na placky i zdravé večerní mlsání
Zdroj: Unsplash
Květák má málo kalorií a vysoký obsah vlákniny, díky které zasytí na delší dobu. Obsahuje spoustu vitamínů (C a K), kyselinu listovou a také hořčík, draslík a vápník.U nás poznáme zejména bílý květák, ale existuje i několik tmavších odrůd, které mají ještě vyšší obsah vitamínů a minerálů.Květák si rozumí s bramborami v placičkách, ale také s batáty. Stačí je jen zapéct se sýrovou omáčkou a máte famózní večeři.Květák se neztratí ani v grilovací sezóně. Nakrájejte jej na asi 1 až 1,5 centimetru silné plátky, potřete máslem a grilujte asi 5-7 minut z každé strany. Můžete ho také vyšperkovat marinádou z olivového oleje, dijonské hořčice, česneku, soli a pepře.+ 1 fotka+ 2 fotky

Květák je báječný příklad zeleniny, která se může jíst surová, ale také tepelně upravená. A vždy bude chutná. Díky vysokému obsahu vlákniny, minerálů a vitamínů je navíc květák nesmírně zdravý.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 26. 06. 2021 12:00

Květák, kterému se lidově říká také karfiol, má společné kořeny se zelím nebo kedlubnou. Všechny tyto druhy košťálové zeleniny totiž vznikly vyšlechtěním z divoké brukve zelené. Důvod, proč je květák bílý, spočívá v tom, že jeho listy blokují sluneční světlo. Tudíž se v neotevřených květech, které vlastně tvoří samotný květák, nemůže vyvinout barevný chlorofyl.

Květák proti rakovině

Květák je sice v supermarketech dostupný po celý rok, ale ten od místních pěstitelů seženete jen od května do listopadu. Jde o nízkokalorickou zeleninu, která díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na dlouhou dobu. Obsahuje vitamíny C a K, hořčík, draslík a vápník.

Za hořkou chutí květáku jsou glukosinuláty, které jsou účinné proti bakteriím a podle nejnovějších výzkumů snižují riziko rakoviny plic nebo prostaty.

Zatímco některé druhy košťálové zeleniny můžou způsobovat zažívací potíže, květák je díky vysokému obsahu kyseliny citronové a kyseliny jablečné stravitelnějším a dobře jej snáší i lidé s citlivým trávením. Pozor by si měli dát snad jenom ti, kteří trpí dnou, neboť tato zelenina zvyšuje hladinu kyseliny močové.

Nejlepší recepty z květáku

Kulinářský web Toprecepty.cz nabízí desítky receptů, v nichž hraje hlavní roli květák. Mezi nejzajímavější tipy na jeho zpracování patří třeba koprovka, kdy květák nahradí mouku a polévku hezky zahustí. A dodá jí jemnou chuť. Postup je v podstatě klasický - na začátku se opéká kopr s květákem, pak je zalijeme vývarem a po změknutí všechno rozmixujeme. Dochutíme solí, cukrem a octem.

Na večerní mlsání lze podle webu Toprecepty.cz zkusit popkorn z květáku s uzenou paprikou. Budeme potřebovat tyto suroviny:

  • třetina květáku
  • 1 lžička uzené papriky - koření
  • 1-2 lžičky agáve
  • sůl
  • lahůdkové droždí – dle libosti

Květák omyjeme, rozdělíme na menší kousky a pečlivě obalíme ve směsi koření. To můžeme udělat v uzavíratelné nádobě nebo sáčku, do nějž vložíme koření, květák a protřepeme. Pak ochutnáváme a podle libosti přidáme agáve, sůl nebo lahůdkové droždí. Nemusíte se toho držet a koření si můžete namixovat dle vlastní chuti. Důležité je, že jde o zdravou variantu, neboť se květák jí syrový.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Siobhan Berry (@mummycooks)

Pokud vám bude chybět chuť smaženého jídla, podle gastro webu Toprecepty.cz jsou z květáku výtečné placičky, kde jej smícháte s nastrouhanými bramborami. Když chcete zkusit něco jiného, můžete květák nastrouhat nadrobno, smíchat s nakrájenou slaninou, cibulkou, vejci, jogurtem a kořením. Do směsi se postupně přidává mouka, aby bylo těsto polotekuté. To pak lijeme na pánev a smažíme dozlatova.

Zdroje informací:

Toprecepty.cz

Wikipedia.cz: Květák

Nzip.cz: Květák

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články