Kdy jíst nezdravě: Podle nové studie je nejdůležitější zdravá večeře, slaninu ale nezavrhuje

Kdy jíst nezdravě: Podle nové studie je nejdůležitější zdravá večeře, slaninu ale nezavrhuje
Zdroj: Unsplash

Nová studie naznačuje, že zdravá večeře je důležitější, než jakékoliv jiné jídlo, které si dopřejete v průběhu dne. Ale na druhé straně projevuje pochopení pro ty, kteří mají chuť i na něco nezdravého.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 06. 2021 12:00

Většina z nás ví, že nejlepším způsobem, jak udržet své srdce v dobrém stavu, je jíst zdravě, vést aktivní život a omezit, nebo ještě lépe vynechat, alkohol, kouření a stres. Web Bestlife.com ovšem dodává, že se to snadněji řekne, než udělá. Obzvláště po mimořádném roce, jsme strávili s pandemií covidu-19.

Kdy a co jíst?

Nejdřív menší rekapitulace - konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, zpracovaného masa, respektive uzenin, a přidaných cukrů může zvýšit hladinu cholesterolu, a tím zvýšit riziko srdečních onemocnění. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem nasycených tuků zase pomáhají omezovat špatný cholesterol.

Novinkou je, že důležité není jen to, co jíte, ale také kdy. Nová studie s názvem Načasování konzumace druhů jídla s kardiovaskulárními chorobami přichází se zajímavým zjištěním. Při hledání způsobů, jak snížit riziko srdečních onemocnění je vedle jídla samotného důležitá i doba konzumace.

Lidé, kteří dávají na večeři přednost jídlům s nenasycenými tuky a vlákninou, snížili riziko výskytu srdečných onemocnění o 10 %,“ píše ve zmiňované studii Ying Li z Harbin Medical University. Dodává ale, že konzumace uzenin a potravin s rafinovanými sacharidy, tedy bílého pečiva nebo sladkostí, ke snídani místo večeře představuje nižší zdravotní riziko.

Kdy jíst slaninu?

Již zmiňovaná studie vyšla před několika dny v Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a obsahovala údaje o 27 911 dospělých Američanech zapojených do Národního průzkumu zdraví a výživy. Vědci s nimi mluvili o jejich stravování v průběhu dvou po sobě nenásledujících dní. Poté hledali jakékoli vazby mezi konzumací různých tuků, sacharidů a bílkovin ke snídani a k večeři v souvislosti s mírou srdečních onemocnění účastníků.

Načasování jídla a jeho kvalita jsou důležitými faktory, které je třeba vzít v úvahu při hledání způsobů, jak snížit riziko srdečních onemocnění,“ vysvětluje spoluautorka studie Ying Li. A zdůrazňuje konzumaci zdravé stravy, zejména u osob s vysokým rizikem srdečních onemocnění. Dodala však, že výsledky studie ukazují jednu věc - konzumace nezdravého jídla ke snídani místo k večeři je spojena s nižším rizikem onemocnění.

Proto je lepší jíst rizikové potraviny raději brzy ráno, než později, a rozhodně ne před spaním. Takže když si dáte na večeři něco zdravějšího a třeba pár plátků slaniny si dopřejete jen ke snídani, srdce vám možná nakonec poděkuje...

Zdroje informací:

Bestlifeonline.com: Eating This for Dinner Slashes Your Heart Disease Risk, New Study Say

Academic.oup.com: Meal Timing of Subtypes of Macronutrients Consumption With Cardiovascular Diseases: NHANES, 2003 to 2016

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články