Je vám přes 65 let? Nová studie ukazuje, co může snížit riziko Alzheimerovy nemoci

Je vám přes 65 let? Nová studie ukazuje, co může snížit riziko Alzheimerovy nemoci
Zdroj: Freepik

Výzkum Medicínského centra poruch spánku v Michiganu ukazuje, jak snížit riziko úpadku kognitivních schopností, úsudku a myšlení, který je známý pod pojmem Alzheimerova choroba.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 05. 2021 12:00

Podle posledních údajů trpí v České republice Alzheimerovou chorobou přes 180 000 lidí, přičemž ne všichni jsou správně diagnostikováni a léčeni. Do roku 2050 by jich mohlo být přes 300 000. Nejde ale o nevyhnutelný proces a s touto nemocí můžete něco udělat i v pokročilém věku, který se s Alzheimerem obvykle spojuje. Nová studie Medicínského centra poruch spánku v Michiganu ukazuje, co lze zlepšit. Byla publikovaná v časopise Sleep (Spánek) a mnohé napovídá už i její název - Obstrukční léčba spánkové apnoe a riziko demence u starších dospělých.

Dýcháním proti Alzheimerově chorobě

V rámci již zmiňované studie se vědci zaměřili na 53 321 lidí ve věku 65 let a starších, kterým byla diagnostikována obstrukční spánková apnoe, co je nejběžnější forma této poruchy spánku. Jde o mechanické uzavření dýchacích cest v průběhu spánku.

U pacientů se spánkovou apnoe, kteří byli léčeni přetlakovou terapií dýchacích cest, tedy měli v noci nasazenou nosní či obličejovou masku, byl méně pravděpodobný výskyt Alzheimerovy choroby nebo jiné formy demence. A to v průběhu následujících tří let a ve srovnání s těmi, jejichž spánková apnoe nebyla léčena.

Zjistili jsme významnou souvislost mezi přetlakovou terapií v dýchacích cestách a nižším rizikem Alzheimerovy choroby a jiných typů demence, co naznačuje, že to může chránit před rizikem demence u lidí se spánkovou apnoe,“ uvedl ke studii její hlavní autor Galit Levi Dunietz.

Co je spánková apnoe

Jde o vážnou spánkovou poruchu, která způsobuje, že člověk přestává dýchat a tělo pak má snížený přísun kyslíku. To vede nejen k různým zdravotním problémům, ale také poruchám spánku. Organismus totiž vysílá signál, že je potřeba se probudit a klidně i stokrát v průběhu hodiny.

Problémem ale je, že byť spánková apnoe patří mezi běžné jevy u osob starších 65 let, může často zůstat nediagnostikovaná. Odhaduje se, že ohrožuje až 56 % lidí ve věku nad 65 let, ale jen zlomek z nich byl na ni vyšetřen. Podle autorů studie je sice riziko vysoké, ale málo zkoumané a to znamená, že nedochází k léčení těch, kteří to potřebují.

Mezi další příznaky spánkové apnoe se řadí probuzení se suchem v ústech nebo bolestmi v krku, nadměrná denní ospalost, ranní bolesti hlavy, potíže se soustředěním, změny nálady jako deprese nebo podrážděnost. Ale také noční pocení nebo snížené libido. Pokud pociťujete některý z těchto příznaků, měli byste se rozhodně poradit se svým lékařem.

Zdroje:

Bestlifeonline.com: If You're Over 65, Doing This Can Reduce Your Alzheimer's Risk, Study Finds

Academic.oup.com: Obstructive sleep apnea treatment and dementia risk in older adults

Zdravi.euro.cz: Chrápete a budíte se s pocitem sucha v ústech? Pozor na syndrom spánkové apnoe

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články