Špatně spíte? Nová studie ukázala, co to udělá s vaším sexuálním životem

Špatně spíte? Nová studie ukázala, co to udělá s vaším sexuálním životem
Zdroj: Freepik

Podle studie prestižní newyorské kliniky Mayo zvětšuje nedostatek spánku riziko neuspokojivého sexuálního života téměř až dvojnásobně. Jak vlastně spolu souvisí spánek a sex?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 05. 2021 12:00

V časopise Menopause: The Journal of The North American Menopause Society byla minulý měsíc zveřejněna studie s jednoznačným názvem Spojení spánku a sexuální aktivity žen: Na dobré kvalitě spánku záleží. Vyplývá z ní, že u žen, které nespaly moc dobře, je téměř dvakrát pravděpodobnější nedostatek sexuálního zájmu nebo postelového potěšení vůbec.

Spánek a sex

A naopak se ukázalo, že dobrá kvalita spánku souvisí s vyšší sexuální aktivitou. „Což je výsledek, nikoho nepřekvapuje, že?“ cituje Genetic Literacy Project hlavní autorku studie Stephanie Faubionovou, která řídí Centrum pro zdraví žen na newyorské klinice Mayo.

Pokud před unavenou ženu položíte mísu spánku a mísu sexu, pokaždé si vybere tu první," vysvětluje Faubionová pořadí priorit, které ovlivňují náš život.

Orgasmy nemají jen relaxační funkci, ale jejich výsledkem je zvyšování hladiny určitých hormonů, které podporují spánek. Například u žen se po orgasmu zvyšuje hladina estrogenu, což může zlepšit REM cykly a podpořit lepší noční spánek. U mužů zase orgasmus zvyšuje produkci hormonu prolaktin, který podporuje hluboký spánek a tělo ho potřebuje k regeneraci.

Proč je důležité spát dobře

Do již zmiňované studie bylo zařazeno 3 433 žen, jejichž průměrný věk byl 53 let. Hlavní část výzkumu se zaměřila na sexuálně aktivní ženy, kterých bylo přibližně o tisícovku méně. Většina z nich trpěla špatnou kvalitou spánku, co vedlo k poruchám také v intimní oblasti. Týkalo se to žen, které uvedly, že spí méně než 5 hodin denně.

Ty, které spaly alespoň 7 hodin, měly významně méně potíží v sexuální oblasti a rovněž měly o poznání vyšší kvalitu spánku. Jsou to proste spojené nádoby a bez kvalitního spánku neexistuje kvalitní sexuální život.

Zdroje informací:

National Library of Medicine: Associations of sleep and female sexual function: good sleep quality matters

Geneticliteracyproject.org: Lack of sleep nearly doubles risk of sexual dysfunction, concludes Mayo Clinic study

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články