Pozor na koblihy. Podle nové studie zvyšují riziko Alzheimerovy choroby

Pozor na koblihy. Podle nové studie zvyšují riziko Alzheimerovy choroby
Zdroj: Pixabay.com

Na Alzheimerovou chorobu lék bohužel stále neexistuje. Něco proti ní ale přeci jen udělat můžeme. Podle nové studie lze z jídelníčku vyřadit ty potraviny, které riziko zákeřné nemoci zvyšují. Za zkoušku to určitě stojí, protože člověk nikdy netuší, co si pro něj život přichystá.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 02. 07. 2020 12:04

Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence, která souvisí s pokračujícím poklesem fungování činnosti mozku. Jedním z nejčastějších příznaků je ztráta paměti, nemoc však postupuje velmi rychle a pro člověka samotného i jeho rodinu představuje velmi těžké období.

Strava je důležitá

Lékaři a odborníci neustále opakují, jak důležitá je v našem životě zdravá strava. A platí to také v případě prevence před Alzheimerovou chorobou. Poukazuje na to například nová studie v časopise American Journal of Clinical Nutrition, ve které odborníci porovnávají mozkové skenování u lidí s normální kognitivní funkcí s jejich glykemickou zátěží v potravě.

Zjistilo se, že až 26 procent respondentů má vysokou hladinu cerebrálního amyloidu, což bylo významně spojeno s těmi, kteří uvedli, že se často stravují potravinami s vysokou glykemickou zátěží.

Pozor na koblihy a meloun

Zmíněné amyloidy jsou bílkoviny. Rizikové jsou hlavně kvůli tomu, že se hromadí na stěnách tepen a žil v mozku a urychlují tak vývoj Alzheimerovy choroby. Mezi potraviny, které mají vysoký glykemický index a které jsou podle lékařky Deborah Lee z Fox Online Pharmacy extrémně rizikové, patří třeba koblihy, bílý chléb, bagety, brambory, hranolky, rýže, ale třeba i meloun.

Podle Deborah Lee není spojení těchto potravin s Alzheimerovou chorobou náhodné. Lékařka provedla metaanalýzu 28 studií v časopise Journal of Diabetes Investigation a zjistila, že lidé s diabetem (převážně s tím druhého typu) mají více než 50 % nárůst Alzheimerovy choroby a dokonce 127 % zvýšení vaskulární demence než lidé, kteří cukrovkou netrpí.

Dřívější studie poukázaly rovněž na souvislost mezi stabilizací hladiny cukru v krvi a snížením rizika Alzheimerovy choroby. Studie, která byla publikovaná v Archives of Neurology, například zjistila, že diety s nízkým obsahem nasycených tuků, které jsou bohaté na uhlohydráty, udržují vyrovnaný cukr v krvi. Mohou tak příznivě měnit hladiny látek spojených s vývojem Alzheimerovy choroby.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články