Nová naděje pro lidi s Alzheimerovou chorobou. V Japonsku pro ně vymysleli chytré GPS boty

Validační metoda si neklade za cíl seniora léčit, ale naladit se takzvaně na stejnou vlnu.
Zdroj: Maxpixel.freegreatpicture.com
Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku. Patří k nejčastějším typům stařecké demence. Její včasně odhalení dokáže progres s pomocí moderní terapie zpomalit.
Problém je, že u každého takto postiženého jedince se Alzheimerova choroba může projevovat trochu jinak. Přesněji řečeno, definující příznaky nastupují pozvolna či rychle a v jiném pořadí. Obecně tato choroba postihuje zejména starší lidi. První výskyt se objevuje ve věkové kategorii kolem sedmdesáti let. Výrazněji pak narůstá po osmdesátce. Vzácněji se pak toto onemocnění může vyskytnout i u jedinců mladších padesáti let.Základním problémem je ztráta krátkodobé paměti. To znamená, že si takto postižení lidé nemohou vzpomenout, co dělali před chvílí, ale naopak si zcela jasně vybaví třeba zážitky z mládí. + 3 fotky+ 4 fotky

Lidé se začínají dožívat vyššího věku a svůj pobyt na tomto světě si plánují užívat tak dlouho, jak to jen jde. Jenže ne vždy na nás čeká takové stáří, jaké bychom si přáli. S vyšším věkem například stoupá pravděpodobnost Alzheimerovy choroby, která člověka absolutně uvězní. Lidé s tímto onemocněním přichází o prostorovou a časovou orientaci, často se dokážou ztratit i ve svém vlastním domě, natož někde mimo něj. Nyní však s novou pomocí přišla jedna japonská společnost, která vyvinula GPS obuv, díky níž se zatoulané lidi s Alzheimerem podaří rychleji najít.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 13. 01. 2020 09:42

S pamětí mívají problémy nejen lidé ve stáří. Během té kupy starostí a plánů, které nám v hlavě neustále běží, občas každý z nás zapomene, co zrovna chtěl udělat, nebo co si kde položil. U lidí s Alzheimerovou chorobou nebo demencí jsou však problémy úplně jiné. Už v počátku nemoci mají velké obtíže s dezorientací a kvůli tomu se mohou velmi často cítit neuspořádaně a nekomfortně, což vede ke stavům úzkosti, které je těžké zastavit.

Přelomový vynález

Lidé jsou z těchto stavů zmatení a často se stává, že odcházejí z domova a tuto skutečnost si vlastně ani neuvědomí. Jejich rodina je pak v beznadějné situaci, o ztraceného člověka se bojí a ví, že už ho nikdy nemůže nechat samotného. Tyto příběhy navíc bohužel vždy nemusí mít šťastný konec.

Přelomové řešení se nyní pokusila najít společnost z Japonska – ta vymyslela GPS zařízení, které se dá vložit do obuvi. Co to znamená? Pokaždé, kdy se senior bude chystat na neohlášenou procházku a obuje si boty, bude jeho rodina ihned vědět, kde se jejich blízký nachází. Mohou za ním proto přijít a vzít ho zpět domů do bezpečí.

Celé to funguje na jednoduchém principu. Když nemocný senior opustí domov a vzdálí se do padesáti nebo sta metrů od svého domu, zařízení GPS ihned zašle oznámení na mobilní telefon rodinného příslušníka. Zároveň mu poskytne i mapu, kterou si na chytrém mobilním telefonu nebo počítači může prohlédnout a bude tak vědět, kde přesně se jeho blízký pohybuje, a kde ho tak má najít.

Jedny boty za 7000 korun

Zdá se, že se jedná o naprosto geniální řešení. Starší lidé totiž často nepoužívají mobilní telefony a s touto nemocí mohou venku bloudit klidně i několik dní.

Tyto GPS boty se prozatím prodávají jen v Japonsku a nejsou zrovna levnou záležitostí: jeden jejich pár vyjde na necelých sedm tisíc korun. I přes svou vysokou cenu by ale ulehčily chod nejedné domácnosti…

Podle světové zdravotnické organizace WHO trpí senilní demenci 47,5 milionů lidí na světě. Každý rok se příznaky této choroby objevují u 7,7 milionů lidí a ani v České republice tato čísla nejsou zrovna malá. Poslední výsledky z roku 2014 hovoří o více než o 150 tisících nemocných lidí.

Proto na sebe a své blízké dávejte pozor a zkuste snížit riziko vzniku demence. Stačí dodržovat pár základních rad – starejte se o své srdce, buďte fyzicky aktivní, dodržujte zdravý jídelníček, používejte svůj mozek a užívejte si společenské aktivity!

Jak může v praxi vypadat nástup Alzheimerovy choroby se podívejte do naší galerie:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články