Herec a disident Pavel Landovský: Jak se z velkého talentu stal sprostý a neurvalý dědek

Pavel Landovský byl český herec a dramatik, disident, signatář Charty 77. Do svých filmů ho obsazovali režiséři jako Jiří Menzel, Jiří Krejčík, Pavel Juráček, Miloš Forman či Jan Svěrák.
Zdroj: Profimedia
Pavel Landovský byl český herec a dramatik, disident, signatář Charty 77. Do svých filmů ho obsazovali režiséři jako Jiří Menzel, Jiří Krejčík, Pavel Juráček, Miloš Forman či Jan Svěrák.Vyučil se původně nástrojařem a po maturitě na strojní průmyslovce se čtyřikrát marně pokoušel dostat na studium herectví na DAMU. Začínal jako řadový statista v teplickém divadle.V roce 1960 začal hrát v Severomoravském oblastním divadle v Šumperku, v letech 1961–1963 působil v Západočeském divadle Klatovy, 1963–1965 ve Východočeském divadle Pardubice. V roce 1966 zakotvil na jedenáct let v pražském Činoherním klubu, kde byl spolutvůrcem jeho nejslavnější éry.Landovského angažmá ukončil mocenský zásah v době normalizace (1976). V roce 1978 v pražském Bytovém divadle Vlasty Chramostové hrál ve hře Play Macbeth roli Macbetha.+ 6 fotek+ 7 fotek

Už několik let si fanoušci, kolegové i přátelé lámou hlavu nad tím, co se stalo několik let před smrtí s Pavlem Landovským. Proč se z talentovaného a společenského herce stal nabroušený senior, který sprostě nadával a na nikom nenechal nit suchou?

Petra Járková
Petra Járková 11. 09. 2019 08:00

Nemoci stáří

Stařecká demence, tvrdí jedni, alkohol, oponují druzí. Vleklé nemoci a vliv prášků na psychiku, zkoušejí svůj výklad třetí. Buď jak buď, pohled to byl pro někoho nepříjemný, pro jiného zase smutný. Velikán českého filmu, žijící legenda a talentovaný herec byl bohužel v posledních letech vyhlášený svým chováním vesnického dělníka.

Samota

Novináři se ho báli, někteří kolegové se mu vyhýbali. Pozvat si ho na společenskou událost byla dvojsečná zbraň, všichni se skláněli jeho filmovým zásluhám, ale ve skrytu duše doufali, že se Landovský zase neopije a nepředvede se „ve vrcholné formě“.

Neurvalost

Vynikal totiž pak sprostotou a neurvalostí, neuvěřitelně sešel, přestože i ve vysokém věku a bělovlasý to byl celkem pohledný muž. Rodák z Havlíčkova Brodu ovládl českou kinematografii hlavně svým charismatem a výraznou tváří, přestože nikdy nemusel hrát hlavní roli, jeho postavy jsou všechny jasně zapamatovatelné nejen i kvůli specifické barvě hlasu. Jeho osobnost byla ale tak kontroverzní, že pověst zastínila herecké výkony.

Veřejné mínění

Nikdo kromě rodiny nevěděl, kde se v něm v posledních letech brala taková zloba a nenávist. Jeho stopa v českém filmu je i přesto neoddiskutovatelná.

NA FOTOGRAFIE PAVLA LANDOVSKÉHO SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články