Spolehněte se na dostupné potraviny a zpestřete svůj jídelníček

Spolehněte se na dostupné potraviny a zpestřete svůj jídelníček
Zdroj: Pixabay

Nebojte se změny a vyzkoušejte nová jídla, která můžete tvořit především ze sezónních potravin.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 03. 12. 2021 10:20

Objevte svět kvalitních potravin a skvělých cen

Zdravé a kvalitní potraviny za skvělé ceny – to zní jako skvělá představa, která se zdá nereálná, a každý máme uchovanou svoji představu o cenové nedostupnosti bio potravin a českých lokálních produktů. Tuto domněnku však vyvrací portál Kaufino.com, který nabízí stálý přehled akčních letáků všech větších obchodních řetězců na jednom místě. Každý uživatel tak získá stálý přehled o slevách a cenově dostupnějších potravinách, a to i těch lokálních potravin a bio produktů. Na portále Kaufino.com naleznete například skvělé ceny v Kauflandu, který nabízí právě bio sortiment pod označením K-Bio nebo také K-Jarmark, přičemž se jedná o spolupráci obchodu Kaufland s českými pěstiteli a výrobci.

Další v nabídce leták Albert nabízí české potraviny a také produkty, které jsou vyrobeny s ohledem na různá potravinová omezení. Pokud sháníte potraviny pro speciální výživu a hledáte alternativu ke Kauflandu a Albertu, pak se jistě podívejte se na leták Penny Market, který inzeruje svoji řadu bezlepkových, bezlaktózových a bio produktů. 

Čím pestřejší talíř, tím více živin a vitamínů

Říká se, že čím více barev se nachází na talíři, tím více vitamínů, minerálů a živin dané jídlo nabízí. V různých fázích roku je třeba dbát na přísun určitých vitamínů a živin, které přispívají správné funkci organismu a pomohou například i proti únavě a vyčerpání. Nemusíte se však spoléhat pouze na přísun výživových doplňků a vitamínů, sáhněte přímo po přírodním zdroji. Dostupné ovoce a zelenina jich nabízí celou škálu, stačí jen sáhnout po tom, co je zrovna potřeba či sezónně dostupné a vhod. 

Nejčastěji vyhledávanými jsou vitamíny skupiny B, a právě vitamíny B1, B2, B3 a B6 jsou poměrně dostupné v různé míře například v bramborách, luštěninách, listové zelenině, klíčcích nebo například v avokádu. Dalším důležitým vitamínem je vitamín D, kterého mají dostatek houby, rajčata a přispěje i pobyt na sluníčku. Sezónní potraviny nabízí veškeré potřebné minerály, vitamíny a další výživové složky, které pomohou organismu ke správné funkci a díky kterým budete mít i dostatečné množství energie. 

Nespoléhejte se jen na pár jídel

Jídelníček by měl být pestrý, avšak v dnešní době je nejjednodušší opakovat stále dokola pár naučených a rychlých jídel, nebo si prostě něco rychlého objednat. Jistě, jednou za čas jde o skvělé řešení, které i ušetří spoustu času, avšak nejde o dlouhodobě výhodný způsob stravování pro vaše zdraví. Tělo potřebuje neustálý přísun mnoha výživových složek, a proto je potřeba mít pestrý jídelníček. Vyzkoušejte například nové sezónní recepty. V létě může jít o lehčí jídla v podobě ryb a ovocných či zeleninových salátů, na podzim a v zimě pak krémové polévky, pečenou zeleninu či maso. Výhodou sezónních potravin je také to, že nasytí organismus dle potřeby a zbytečně ho nepřetíží, obzvláště pokud je ve správném množství a v pestrých kombinacích. 

Zdraví a fit postava jako bonus

Jakmile zařadíte více ovoce, zeleniny či například ořechů a dalších zdravých tuků, zjistíte, že je to prospěšné nejen pro váš organismus a zdraví. Strava se stane většinou i o něco vyváženější a tím se postupně zbavíte i přebytečných kil. Pak už jen stačí přidat pravidelný pohyb v podobě procházek či nějaké oblíbené sportovní aktivity a zdravá a fit postava se stane příjemným bonusem či odměnou. 

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články