5 potravin, které podle nové studie přirozeně snižují pocity úzkosti

5 potravin, které podle nové studie přirozeně snižují pocity úzkosti
Zdroj: Unsplash

Nová studie dává naději všem, kteří se potýkají s úzkostí. Klíč by mohl ležet v potravinách rostlinného původu, jako je avokádo, různé druhy oříšků nebo hnědá rýže.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 30. 05. 2021 12:00

Podle údajů Národního ústavu duševního zdraví stoupl v průběhu pandemie covid-19 výskyt úzkostných poruch téměř dvojnásobně v porovnání s předpandemickým obdobím. Co s tím lze udělat?

Unikátní beta sitosterol

Web Eatthis.com, který se zaměřuje na zdravé stravování, píše o novém výzkumu, jenž sice proběhl na myších, ale může velmi výrazným způsobem zasáhnout také do života lidí. Jde o studii s názvem Beta sitosterol snižuje úzkost a synergizuje s anxiolytickými léky používanými u myší.

Anxiolytika jsou léky předepisované k léčbě stavů úzkosti. Někteří lidé mají averzi vůči užívání léků a zejména těch na zlepšení duševního zdraví. Jde o stigmata, které léčení duševních potíží i u nás ještě stále může mít, a pak strach z vedlejších účinků užívání antidepresiv, jako je nabírání na váze nebo potíže se spánkem.

A právě ona studie dává naději, že rostlinná látka beta sitosterol může hrát klíčovou roli při snižování úrovně úzkosti. Momentálně se používá v přírodní kosmetice jako vonná složka a pleťový kondicionér, ale má významné využití i jako doplněk stravy.

Co jíst proti úzkosti?

Beta sitosterol se vyskytuje v různých potravinách rostlinného původu - avokádo, pistácie a mandle, řepkový olej, hnědá rýže nebo některé obiloviny. V sérii experimentů vědci zjistili, že byl schopen vyvolat uklidňující účinek u myší v kombinaci s antidepresivy, ale co je ještě důležitější, účinkoval i samostatně.

Jedním z hlavních problémů léků proti úzkosti je to, že mají vedlejší účinky, takže pokud by beta sitosterol mohl pomoci snížit dávku těchto léků, mohl by také snížit nežádoucí vedlejší účinky,“ uvádí v prohlášení ke studii její spoluautor Nicolas Panayotis. To ale neznamená, že lze získat dostatečné množství beta sitosterolu jenom samotným jídlem. Panayotis dodává, že abyste dostali správnou dávku, museli byste jíst avokádo ve dne v noci. A bylo by pravděpodobnější, že se u vás objeví zažívací potíže, než zmírnění úzkosti.

Naději ovšem skýtá, že myši, kterým byl podáván, nezaznamenaly žádné vedlejší účinky obvykle spojené s léky proti úzkosti. A pokud by doopravdy pomohl snížit dávku léků, šlo by o výrazné zlepšení. V případě, že trpíte úzkostí, víc informací a zejména pomoc najdete na webu Opatruj.se, který se věnuje duševnímu zdraví.

Zdroje informací:

Eatthis.com: These 5 Foods May Naturally Lower Your Anxiety, New Study Suggests

Cell.com: β-sitosterol reduces anxiety and synergizes with established anxiolytic drugs in mice

Nudz.cz: V důsledku pandemie covid-19 se s duševním onemocněním potýká téměř každý třetí dospělý. Podporu nabídne nový web

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články