Film Světáci: Menšík na veřejnosti sršel humorem, ve skutečnosti ale skrýval těžké deprese, vzpomínala Bohdalová

Film Světáci: Menšík na veřejnosti sršel humorem, ve skutečnosti ale skrýval těžké deprese, vzpomínala Bohdalová
Zdroj: Wikimedia Commons/David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

Komedie Světáci nás baví již pěknou řádku let. Vedle výtečného příběhu se v ní sešla skutečně výjimečná skupinka herců a nejvýraznějším postavou byl, jako ostatně pokaždé, Vladimír Menšík. Svými vtipy a neopakovatelným humorem bavil celé okolí. Podle Jiřiny Bohdalové mu ale v soukromí do smíchu nebylo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 04. 2021 14:00

V Praze pracují tři venkovští fasádníci, které láká městský noční život. Hned první návštěva luxusního podniku ale nedopadne vůbec dobře. Nehodlají se však svého snu vzdát, a tak si najmou bývalého učitele společenské výchovy a zároveň si nechají ušít drahé obleky, aby do měšťanské společnosti dobře zapadli. Když už si myslí, že jsou dostatečně připraveni, vrátí se zpět na „místo činu”. Tam se seznámí se třemi mladými ženami, o nichž ale neví jednu věc: mají spadeno na bohaté pány, které chtějí vždy oškubat dohola. Na film Světáci z roku 1969 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Vášnivá scéna Menšíka a Bohdalové

Režisér Zdeněk Podskalský rozhodně nevyžadoval, na rozdíl od jiných, přesné dodržování dialogů ze scénáře. Aby se herci cítili co nejlépe, povolil jim improvizovat, a to v jaké míře chtěli. Nikdo se nemusel ničím omezovat. A toho samozřejmě nejvíce využil mistr improvizace Vladimír Menšík. Hlavně při postelové scéně s Jiřinou Bohdalovou.

Vždy předtím pronesl takový monolog, jenž by cenzurou zaručeně neprošel. Podskalského a Bohdalovou to ale časem přestávalo bavit. Obraz se totiž musel několikrát opakovat. Nakonec jej herečka vyzvala k tomu, aby se už konečně začal řídit podle scénáře. Napočtvrté se do toho Menšík opřel natolik, že se znovu ozvalo STOP. Tentokrát to ale nebylo kvůli zdlouhavé předmluvě, nýbrž kvůli tomu, že v milostném zápalu Bohdalové vyskočily ven prsa.

Deprese Vladimíra Menšíka

Byť Menšík na veřejnosti sršel humorem, v soukromí mu do smíchu vůbec nebylo. Své o tom věděla Jiřina Bohdalová, která patřila mezi jeho nejbližší přátele. Když měl před sebou diváky nebo kameru, celý ožil. Doma, o samotě, to bylo ale úplně naopak. „Svým smutkem nikoho nezatěžoval,” dodala legendární herečka.

Bouda na Sováka

Jednou se Menšík spolčil s Karlem Hálou, který hrál ve filmu klavíristu. Se souhlasem režiséra propašovali na plac láhev kvalitní slivovice. Zrovna se totiž točila scéna, kdy si fasádníci v restauraci tajně podávají pod stolem švestkový destilát.

Jiří Sovák tehdy nepil, a přestože se scéna natočila hned na první dobrou, Podskalský ji nechal schválně několikrát opakovat. Sovák ale zachoval tvář a pil dál. „Ke konci už pořádně vlál a celá restaurace mu byla malá,” dodal s úsměvem Hála.

Zdroje informací:

CSFilm: Světáci

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články