Marečku, podejte mi pero: Smoljak a Svěrák se inspirovali skutečnými událostmi

Scény ve třídě se natáčely během pololetních prázdnin ve škole v pražské Dušní ulici. Herci se tam pokaždé scházeli už v osm hodin ráno. Zpoždění měl vždy Josef Kemr, který chodil až o půl deváté, protože nikdy nevynechal ranní návštěvu kostela.
Zdroj: se souhlasem České televize
Marečku, podejte mi pero: Josef Kroupa (Jiří Sovák) pracuje jako mistr v továrně na zemědělské stroje. Když dostane za úkol zvýšit si kvalifikaci, začne, byť neochotně, chodit do večerní školy.Jiří Sovák doufal, že se během natáčení usmíří se svým synem Jiřím Schmitzerem.Jiří Schmitzer však krátce po dotočení usedl za volant opilý a srazil chodce.Jiří Sovák mu to později odpustil, cestu k němu však již nikdy nenašel.+ 3 fotky+ 4 fotky

Film Marečku, podejte mi pero sklízí úspěchy i po více než dvaceti letech od své premiéry. Jistě za to může poděkovat svému nadčasovému tématu, ale také celkovému zpracování. Tvůrčí duo Svěrák a Smoljak se inspirovali vlastními zkušenostmi. Jiří Sovák zase prohlásil, že tento snímek pro něj bude vždy na prvním místě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 12. 2020 16:00

Na film Marečku, podejte mi pero se můžete podívat dnes ve 21:50 na ČT1. Jiří Kroupa coby mistr v továrně na zemědělské stroje by mohl povýšit v práci, jen by si musel dodělat po večerech střední školu. Nejprve se tomu brání, pak ale podlehne a nechá se ke studiu zapsat. Jenomže stejný ústav navštěvuje jeho syn, a jak se zdá, má mnohem lepší prospěch než jeho rodič. Dokáže si tatínek napravit pověst a také se stát dobrým studentem?

Role na míru

Jiří Sovák ztvárnil ve filmu Marečku, podejte mi pero titulní roli Jiřího Kroupy. Tuto postavu mu napsali pánové Svěrák a Smoljak přímo na míru. Když mu předložili scénář, velmi pozorně si jej přečetl. A nemohl jinak než souhlasit.

Dokonce by se dalo říct, že byl ze své role přímo nadšený. Připadalo mu, že jeho postava je napsaná dokonale, že není potřeba nic ubírat či doplňovat. S odstupem času Sovák tvrdil, že šlo zřejmě o jeho nejlepší roli. Když film reprízovali v televizi, nikdy si ho nenechal ujít. Nahrál si ho dokonce i na video.

Poctivá příprava

Jiří Sovák se na natáčení připravoval opravdu poctivě. Texty se prý učil vždy v posteli, ale také doma v obýváku či na chalupě. Nejraději měl však scénu, kdy se snaží zapamatovat si báseň Nerudy Jak lvové bijem o mříže. Za svou námahu si přišel na tehdy krásných čtyřicet tisíc korun.

Inspirace skutečností

Při psaní scénáře se Svěrák se Smoljakem inspirovali skutečnými událostmi. Zdeněk Svěrák totiž několik let vyučoval český jazyk, Ladislav Smoljak se zase zaměřil na fyziku a matematiku. Jaké postavy tak vznikly na základě skutečných osob?

Kupříkladu žák, který má být zkoušen jen za pochodu. V tomto případě Zdeněk Svěrák zabrousil do studentských let a napsal tento charakter po vzoru svého spolužáka. Šplhouni Šlajs a Tuček byli zase obrazem studentů večerní školy, kde vyučoval Ladislav Smoljak.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Marečku, podejte mi pero

Česká televize: Marečku, podejte mi pero

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články