Jára Cimrman ležící, spící: Svěrák se o roli dozvěděl z rádia. Smoljak trpěl u střílení zajíců

Jára Cimrman ležící, spící: Svěrák se o roli dozvěděl z rádia. Smoljak trpěl u střílení zajíců
Zdroj: Prima Max
Svěrák se Smoljakem zažívali veliké dilema. Natočit film a konečně tak odhalit Cimrmana, nebo jej raději ponechat i nadále v anonymitě?
Ve filmu se objevují významné historické postavy. Třeba Vrchlický, Křižík, či Myslbek. 
Zdeněk Svěrák se o své roli dozvěděl z rádia.
Jára Cimrman se měl narodit mezi roky 1880 až 1883.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Když pánové Svěrák a Smoljak dostali možnost natočit film o Cimrmanovi, řešili těžké dilema. V divadle bodovali, to ano, ale možná díky tomu, že nikdo nevěděl, jak tento génius vypadá. Každý si ho mohl představit, jak chtěl. Film však vyžadoval opak. Nicméně vše dopadlo, jak mělo, a komedie Jára Cimrman ležící, spící sklidila úspěch. Natáčení filmu však již tak pohodové nebylo. Ladislav Smoljak musel střílet skutečné králíky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 12. 2020 16:00

Na komedii Jára Cimrman ležící, spící se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max. Film o dosud neznámých aspektech fiktivní postavy všestranného génia Járy Cimrmana, který se stal neodmyslitelnou součástí desítek divadelních her autorské dvojice Svěrák–Smoljak.

Neviditelný Cimrman

„Nejdříve jsme uvažovali o tom, že abychom zachovali Cimrmana v anonymitě, byl by celý příběh natočen z jeho pohledu, jako bychom viděli jeho očima,“ prozradil Zdeněk Svěrák. „U celovečerního filmu by to ale asi začalo diváky rychle nudit.“ Zůstala tak jen jedna možnost. Cimrman musel před lidi.

Jenomže, kdo by ho měl hrát? Ani jeden z nich to do poslední chvíle nevěděl. Padaly návrhy, že by to měl být někdo relativně neznámý. Nakonec si Cimrmana zahrál sám Zdeněk Svěrák. O Smoljakově rozhodnutí se však dozvěděl až z rádia, kde to oznámil během rozhovoru o připravovaném filmu. „Nečekal jsem to, ale velmi mne to potěšilo,“ zavzpomínal.

Masakr

Ladislav Smoljak nemohl dlouho po natáčení zapomenout na scénu, kdy se střílelo po oblečených zajících, již měli symbolizovat blížící se válku. Ve skutečnosti to byli králíci. Zajíc by prý v oblečku dostal infarkt. Pro natáčení se vybrali navíc takoví, kteří strávili celý život v kotcích. Spíše se tedy belhali, než aby měli tendenci „vzít do zaječích“.

„Toho masakru opravdu lituji,“ nechal se později slyšet Smoljak. „Ferdinand d’Este takové hony pořádal, ale nyní vím, že to byla chyba.“ „Vždy u toho trpím,“ přidal se Zdeněk Svěrák. „Tento okamžik považuji za skutečný hřích. S odstupem času také přemýšlím, zda bylo dobré, že film vznikl.“ 

Cenzura

I do filmu Jára Cimrman ležící, spící zasáhla dobová cenzura. Pohlavárům se nelíbila scéna s kočovným divadlem. Ladislav Smoljak si však nemohl pomoct – tato komická pasáž mu ve snímku prostě chyběla. Rozhodl se tak zajít za ředitelem Barrandova a zkusit ho přesvědčit, zda by svůj názor nezměnil. Jak už všichni víme, povedlo se nemožné. Scéna se ještě dodatečně natočila.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jára Cimrman ležící, spící

Prima Max: Jára Cimrman ležící, spící

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články