Tři vejce do skla: Burian setřel K. H. Franka, ten pak dostal pendrekem po hlavě

Tři vejce do skla: Burian setřel K. H. Franka, ten pak dostal pendrekem po hlavě
Zdroj: se souhlasem CSFilm

Komik Vlasta Burian byl svéráz nejen před kamerou, ale i mimo ni. Důkazem toho je i film Tři vejce do skla. V jednu chvíli se totiž rozhodl rušit natáčení budoucí kat českého národa Karl Hermann Frank. Burian neváhal a odkázal ho do patřičných mezí, a to s pomocí místního strážníka. Co se tehdy stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 11. 2020 08:30

Zavzpomínat na staré časy můžete s komedií Tři vejce do skla, a to dnes ve 12:05 na Prima Max. Vincenc Babočka je přesvědčený o tom, že v něm dřímá detektivní talent. Dovolená v Karlových Varech však ukáže, zda má skutečně pravdu. Policisté si ho totiž spletou s mezinárodně stíhaným dobrodruhem Leonem Weberem.

Střet s budoucím tyranem

Svou „inteligenci“ dokázal Frank dát najevo opravdu otravným způsobem. Štáb zrovna potřeboval zachytit čilý ruch na hlavní třídě, když vtom se před kameru postavil Frank a nemínil uhnout. Burian se tak rozhodl, že mu domluví osobně. „Pane, my tu natáčíme, tak se laskavě zahleďte na tamten plující mrak a ustupte,“ vyzval ho. Ten mu na to však odpověděl, že si může stát, kde chce.

Celé lapálie si povšiml i jeden strážník, který přispěchal slavnému komikovi na pomoc. Neváhal ani minutu a vzal Franka obuškem po hlavě. Zřejmě se mu tou ranou rozsvítilo, neboť vzal nohy na ramena a utíkal se schovat do bezpečí svého knihkupectví. Za co později vyměnil práci s krásnou literaturou, víme až moc dobře.

Vynucená spolupráce

S příchodem druhé světové války začaly pro Buriana opravdu těžké časy. Němci věděli, že je velmi populární, takže si ho chtěli uzmout pro své zvrácené plány. Údajně si měl dělat srandu z Jana Masaryka, místo slušného pozdravu hajlovat a ve své vile hostit prominentní nacisty. Burian se proti tomu bránil, ale marně.

S nástupem nového režimu přišel o veškerý majetek a musel si odsedět tři měsíce ve vězení. Také musel zaplatit půlmilionovou pokutu. Aby přežil, musel začít pracovat jako horník. Ke své milované profesi se mohl vrátit až v roce 1950. Tvrdá práce se však podepsala na jeho zdraví. Z komika sršícího vtipem a energií se stal unavený stařec.

Poslední láhev

Pohnutý osud se nevyhnul ani režisérovi filmu Martinu Fričovi. Za protektorátu točit mohl, ale musel se, krom jiného, věnovat i německým filmům. V padesátých letech začal ve větší míře holdovat alkoholu. Svůj podíl na tom měla i smrt milované manželky. Nakonec skončil v léčebně.

V šedesátkách se celková atmosféra výrazně uvolnila. Zase se vrhl do práce. V jeho filmech se objevil Tříska, Werich, Chramostová i Sovák. S příchodem sovětských vojsk se však vše změnilo. Frič si ten den otevřel po dlouhé abstinenci láhev koňaku. Druhý den jej našli v bezvědomí. Zemřel o pět dní později v nemocnici.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vlasta Burian, K.H. Frank, Martin Frič

Česká televize: Vlasta Burian, Martin Frič

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články