Věčné dilema: Poznáte, od kdy už může dítě zůstat doma chvíli samo?

Věčné dilema: Poznáte, od kdy už může dítě zůstat doma chvíli samo?
Zdroj: Freepik.com

Musíte jít do práce, nakoupit, k lékaři nebo na jinou důležitou schůzku a řešíte neustálé dilema, jestli už by vaše dítě zvládlo být doma samo? Zejména, když pro ně nemáte pravidelné hlídání? Možná, že to není nutné. Existují signály, které vám napoví, že už to váš potomek sám doma zvládne, aniž by ohrozil své bezpečí.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 29. 07. 2020 11:30

S otázkou prvního kroku k osamostatnění potomků rodičům neradí ani zákon. Ten sice ukládá, že za své dítě nesete až do jeho osmnácti let plnou odpovědnost, ale o tom, kdy je můžete nechat poprvé chvíli bez dozoru, nic neříká. Jak to tedy je a co pro vás může být nápovědou, že už je dítě připravené zůstat samo doma?

Záleží na povaze a chování dítěte

Pokud se budete rozhodovat, jestli své dítě už můžete nechat doma samotné, pečlivě se zamyslete nad jeho povahou. Častou zlobí, je nepozorné a neposedné? Pak si pravděpodobně ještě nemůžete být jistá, že to doma samo zvládne a poslechne vaše pokyny zahrnující číslo na hasiče a zákaz otevírání cizím lidem. Máte naopak potomka, který vašim radám pečlivě naslouchá, je klidný a na svůj věk vyspělý a víte, že se na něj můžete spolehnout? Pak to nejspíš zvládne, i když je mu teprve devět.

Podle vědců od dvanácti

Podle amerických vědců je ideální věk dětí pro první pobyt doma o samotě o něco vyšší. Jedna z nejnovějších tamních studií považuje za bezproblémový věk u dítěte dvanáct let. Odborníci ale zároveň dodávají, že je to velice individuální a u některých dětí je to možné i dříve. Jestliže tedy vaše Anička poslouchá už v deseti jako hodinky a nedělá žádné neplechy, máte poměrně velkou šanci, že i pobyt o samotě pro ni nebude nijak náročný. V případě výsledků studie jde tedy spíše o doporučení věku, ve kterém už by to mohly zvládnout všechny děti.

Ze začátku na pár hodin

Jestli se rozhodnete, že vaše dítě je už psychicky vyzrálé na to, aby na vás počkalo doma, rozhodně se snažte být poprvé z domu pryč jen na nezbytně dlouhou dobu. Ze začátku by se mělo jednat maximálně o pár hodin. Dítě si tak postupně a lépe zvykne, navíc vy můžete včas zkontrolovat, zda je doma vše opravdu v pořádku. Když tedy přijdete domů za půl hodiny nebo za hodinu a vše bude na svém místě, uklidní vás to. Příště už se pak díky tomu můžete bez obav vydat z domu na trochu delší dobu. Takto společně postupně natrénujete jeho samostatnost a časem přestanete potřebovat hlídání, až budete muset jít třeba do práce.

Nezapomeňte na instrukce a odměnu

V případě, že necháte své dítě poprvé samotné doma, nezapomeňte ho vybavit podrobnými radami a instrukcemi pro všechny případy. Zdůrazněte, že nemá nikomu otevírat a napište mu na papírek čísla na hasiče, policii a záchrannou službu. Hodit by se mu mohlo třeba také číslo na sousedku, pokud ho máte. I když je pravděpodobně nebude potřebovat, takto budete mít jistotu pro všechny případy. Nepřehánějte to s komandováním, ale spíše si přátelsky promluvte a ukažte mu vše nezbytné, co by mohlo doma potřebovat, Zdůrazněte, že mu věříte a slibte mu nějakou menší odměnu, když to doma zvládne bez problémů.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články