Film Tažní ptáci: Menšíka omylem zavřeli na psychiatrii, zřízence zmátly jeho rozpíchané žíly

Film Tažní ptáci: Menšíka omylem zavřeli na psychiatrii, zřízence zmátly jeho rozpíchané žíly
Zdroj: Česká televize
Hlavní role ve filmu Tažní ptáci ztvárnil Vladimír Menšík a Vlastimil Brodský.Točilo se na zámku Tloskov.
Původní scénář bychom našli v knize Pocta Vladimíru Menšíkovi od Slávky Kopecké.
Vladimíra Menšíka trápily během natáčení vážné zdravotní potíže. 
+ 1 fotka+ 2 fotky

Říkalo se, že v tomto filmu hrál Vladimír Menšík sám sebe. Řeč je o snímku z prostředí protialkoholní léčebny s názvem Tažní ptáci. Menšík již v té době trpěl vážnými zdravotními potížemi, ale určitě by ho ani ve snu nenapadlo, že ho omylem zavřou na psychiatrii. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 12. 2020 16:00

Na film Tažní ptáci se můžete podívat dnes ve 20:05 na ČT3. Pianista Kára se rozhodne bojovat se svou závislostí na alkoholu a nastoupí do léčebny. Tam se snaží zvyknout si na nové prostředí a přísný režim. Seznámí se také s ostatními pacienty, a hlavně s alkoholikem Fendrychem.

Démon alkohol

Vladimír Menšík měl vlastní zkušenosti s protialkoholní léčebnou, nikdy však na mok otupující smysly tak úplně nezanevřel. Mohl i za to jeho zdravotní stav, který mu každodenně ztrpčoval život. Kvůli silnému astmatu s sebou nosil kufřík plný léků a injekčních stříkaček. Kdykoli dostal záchvat, vpravil si do žíly antiastmatikum.

Pokaždé, když se mu konečně ulevilo, si okamžitě zapálil cigaretu. Každá přežitá dušnost byla totiž jeho malým osobním vítězstvím. Jednou byl ale záchvat tak silný, že herec zpanikařil a s ním i celý štáb. Celá situace tak vyvrcholila velmi nepříjemnou dohrou.

Zavřel se na toaletě

Ten den dostal tak silný záchvat dušnosti, že to psychicky nezvládl. Utekl na toaletu, zamkl se a odmítal pokračovat v natáčení. Štáb nevěděl, co dělat, a tak kontaktoval doktora Plzáka, ke kterému herec docházel. Lékař byl ale zrovna nedostupný, takže zřízenci psychiatrického oddělení umístili Menšíka na pokoj, v němž byli samí narkomani.

Dospěli k závěru, že když má rozpíchanou ruku, musí být také drogově závislý. K jeho smůle mu tak zabavili i léky na astma. Krátce potom ho přišla navštívit jeho kolegyně Alena Horáková-Fonová, jež ho našla v opravdu žalostném stavu. Bez léků a omámeného sedativy. Stálo ji to hodně sil, než lékařům vysvětlila, že není narkoman a že ho mohou v klidu pustit domů.

Hrál do posledního dechu

Po filmu Tažní ptáci se objevil ještě v dalších pěti snímcích. Dva dny před svou smrtí vystoupil v zábavném pořadu Abeceda. Další den chtěl ještě navštívit svou maminku. Jeho ošetřující lékařka mu to nedoporučovala, protože krvácel z vředu a nemohl dýchat. Neposlechl ji. Zemřel 29. května 1988.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vladimír Menšík

Česká televize: Tažní ptáci

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články