Cholerik Jiří Sovák: Před smrtí zatratil Jiřího Schmitzera, svého jediného syna

Cholerik Jiří Sovák: Před smrtí zatratil Jiřího Schmitzera, svého jediného syna
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Zralé víno: Bodrý vinař Janák má tentokrát hned několik problémů. Jednak se stavbou sušárny kukuřice, a pak se dostal do konfliktu s novým předsedou Urbanem, který chce v JZD spustit výrobu nábytku. A navíc ho zlobí žlučník.Jde o prostřední díl trilogie, kterou tvoří snímky Bouřlivé víno (1976), Zralé víno (1981) a Mladé víno (1986).Jiří Sovák se těšil na mejdany, ale když mu zavřeli syna, stáhl se do ústraní.Miloš Kopecký měl v té době veliké problémy s depresemi.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jiří Sovák, kterého si můžeme dnes připomenout ve filmu Zralé víno, byl v soukromí pěkný bručoun. Když se mu něco nelíbilo, lítaly vzduchem talíře... I když v jeho případě vlastně lustry. Kromě cholerismu se u něj vyskytovala také neschopnost odpouštět, což bohužel postihlo jeho vlastního syna Jiřího Schmitzera.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 07. 2021 11:00

Děj filmu Zralé vínoJde o volné pokračování snímku Bouřlivé víno. Michal Janák musí nyní řešit problémy se sušičkou na kukuřici a novým předsedou, který chce v družstvu zavést výrobu nábytku. Navíc ho o peníze připraví podvodník Weber. Michal ale už plánuje odvetu, díky které získá zpět své peníze. Na komedii Zralé víno z roku 1981 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Jiří Sovák rád organizoval druhým život

Jiří Sovák byl prostě velký svéráz. Nikdy neměl problém s tím říct každému pěkně od plic, co si o něm myslí. Rád také prosazoval svou, což se projevovalo snahou organizovat druhým lidem život. A pokud se s ním někdo začal hádat, neměl šanci slovní bitvu vyhrát.

Nejlépe jej charakterizoval jeho největší kamarád Miroslav Horníček, který kdysi řekl, že to byl člověk, který, když zrovna nebyl na obzoru nějaký problém, si sám nějaký vytvořil. Potřeboval to k životu. A tak kupříkladu v divadle před ním tajili schůze, neboť se báli, že se zase rozčílí. Když to ale někdy skutečně přehnal, uměl uznat svou chybu. Svůj výstup pak zpravidla zakončil nějakým vtipným bonmotem.

Ten lustr musí pryč!

S legendárním českým hercem se však nepojí jen negativní historky, ale i ty, jenž vyvolávají na tváři úsměv. Jednoho dne se rozhodl, že se na chatě zbaví lustru, který ho nemožně štval. „Bez okolků jej vyhodil oknem ven, a ještě si za ním odplivl. Po chvíli se ale začal sám sobě smát,” prozradila jeho třetí manželka Anna, se kterou žil dlouhých čtyřicet let.

Jiří Sovák synovi nikdy neodpustil

Vztah se synem Jiřím Schmitzerem měl Jiří Sovák složitý od počátku. Herec opustil rodinu, když byly Jiřímu dva roky. Manželka Blanka se mu za to pomstila tím, že si u soudu vydobyla výhradní péči. Přestože Sovák platil výživné, nemohl své dítě vidět. Celá situace se zlepšila až v jeho dospělosti, bohužel ale jen na pár let.

V roce 1974 zavinil Schmitzer smrtelnou autonehodu. Jeho otec by mu to zřejmě odpustil, nemohl však překousnout to, že řídil pod vlivem alkoholu. Navždy jej tak zatratil a vydědil. Celý spor skončil tím, že Jiří Sovák nikdy neviděl svá tři vnoučata. A když zemřel, poslední rozloučení se muselo obejít bez syna...

Zdroje informací:

Prima Max: Zralé víno

Wikipedia.cz: Jiří Sovák

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články