Skotské gangy vyřezávají obětem do tváře cejch. Má ho i herec Tommy Flanagan, podívejte se

Skotské gangy vyřezávají obětem do tváře cejch. Má ho i herec Tommy Flanagan, podívejte se
Zdroj: Profimedia

Lidé si dokážou na sebe vymyslet neuvěřitelné věci. A v mučících praktikách to platí dvojnásob. Svou troškou do mlýna přispěli i skotští gangsteři, kteří své oběti trestali metodou Glasgow smile neboli glasgowským úsměvem. Až bylo znetvoření dokonáno, dotyčný jedinec se doslova usmíval od ucha k uchu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 06. 2021 11:00

Nebohý muž už neví kudy kam. Gang ho obklíčil ze všech stran. Je sražen na kolena. Dva gangsteři jej drží, aby se necukal, třetí se škodolibým úsměvem vytahuje z vnitřní kapsy saka břitvu a začíná mu pomalými řezy prodlužovat koutky úst. Muž křičí bolestí a jeho čerstvé rány se ještě více rozevírají. I když jej v nemocnici ošetří, jizev se už nikdy nezbaví. Bude se „usmívat” do konce svého života.

Těžké období průmyslové revoluce

Mezi lety 1830 až 1850 se počet obyvatel Glasgow téměř zdvojnásobil. Zemědělství začalo ustupovat průmyslu a lidem z vesnic nezbývalo nic jiného než se přestěhovat do města a začít pracovat v továrnách. Byl to jediný způsob, jak se uživit. Jenomže život v přeplněných činžovních domech plných chudoby a nemocí byl živnou půdou pro různé nekalé praktiky a zločiny.

Vše se ještě umocnilo po první světové válce, kdy v chudých čtvrtích města vznikly první gangy. Mnohé střety vznikaly kvůli náboženskému vyznání, neboť na jedné straně stáli protestantští Billy Boys a na druhé katoličtí Norman Conks. A právě z nich se vytvořily menší a mnohem radikálnější skupinky gangsterů, kteří si mezi sebou začali vyřizovat účty pomocí glasgowských úsměvů.

Poznávací znamení gangu

Vedení města si nevědělo rady s tím, jak pouličním válkám mezi gangy zabránit, a tak povolalo policejního veterána Percyho Sillitoea, který skutečně dokázal vyčistit ulice od lídrů zločineckých skupin. Brutální cejchovací metodu se mu však vymýtit nepodařilo.

Stalo se z ní poznávací znamení skotského podsvětí a nejen jeho. Mezi oběti s vynuceným úsměvem patřil i William Joyce alias lord „Ha-ha”. Tento fašistický politik byl v říjnu 1922 napaden v Londýně neznámým útočníkem, který mu na tváři zanechal znepokojivě dlouhou jizvu. Tu poté Joyce pojmenoval jako „die Schramme“ (škrábanec).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tommy Flanagan (@tommyflanaganofficial)

Usmívající se celebrity

Mezi nejznámější celebrity s glasgowským úsměvem patří bezesporu Elizabeth Short, servírka a ctižádostivá herečka, která se po tragické a záhadné smrti proslavila jako Černá Dahlia. I jí se od koutků úst až po ušní lalůčky táhla dlouhá jizva připomínající škleb hodný batmanovského Jokera. Přes vskutku masívní vyšetřování se nikdy nepodařilo jejího vraha dopadnout.

Nechtěně se také usmívá pětapadesátiletý herec Tommy Flanagan, kterého jsme mohli vidět ve filmech Statečné srdce a Gladiátor nebo v seriálu Zákon gangu. Toho v mládí přepadla parta chuligánů, když šel domů z hospody. Byť se bránil, útočníci měli znatelnou převahu. Jeden z nich mu pak na obličeji provedl onen nechvalně proslulý škleb.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tommy Flanagan (@tommyflanaganofficial)

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Glasgow smile

Thesun.co.uk: What is a Glasgow smile

Allthatsinteresting: The Grisly History of the Glasgow Smile

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články