Bizarní vraždu Černé Dahlie se nedaří vyřešit už víc než 70 let. Přiznalo se na 500 mužů

Elizabeth Shortová měla problémy se zákonem. To nakonec umožnilo identifikaci jejího těla
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Elizabeth Shortová byla krásná dívka, ale příliš štěstí si v životě neužila. Za pouhých 22 let, které jí byly vyměřeny, se dostala do křížku se zákonem, zažila týrání i stěhování z místa na místo. Nakonec padla za oběť krutému vrahovi, kterého se nikdy nepodařilo vypátrat.Dnes připomíná památku Elizabeth Shortové kámen na jejím hrobě.Zprávy o její smrti a žádosti o pomoc při hledání pachatele byly všude.Elizabeth Shortová měla problémy se zákonem. To nakonec umožnilo identifikaci jejího těla.+ 1 fotka

Mnozí lidé by se rádi stali známými, ale nikdo jistě netouží dosáhnout toho jako oběť více než sedmdesát let nevyřešené vraždy. A to je bohužel případ Elizabeth Shortové, které se po smrti začalo přezdívat Černá Dahlia.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 26. 01. 2021 11:00

Elizabeth se narodila 29. července 1924 v Bostonu. Kvůli potížím s astmatem začala od šestnácti let trávit zimu v teplejší Kalifornii. Našla si tady přítele, ale podle všeho nešlo o šťastný vztah. Elizabeth chvíli snášela jeho týrání, ale pak odešla do Santa Barbary, kde se pro změnu dostala do problému s alkoholem a zákonem.

Na svatbu nedošlo

Po zkušenostech ze samostatného života se Elizabeth vrátila na Floridu, kde potkala důstojníka letectva Matthewa Michaela Gordona Jr. Došlo dokonce na zásnuby, ale sňatek se nikdy neuskutečnil. Matthew byl zabit 10. srpna 1945, ani ne týden před kapitulací Japonska.

Další pilot

O rok později byla Elizabeth už zase v Los Angeles a i tady se její kotvou stal vojenský pilot. Tentokrát šlo o Josepha Gordona Ficklinga, kterého také znala z Floridy. Její vyvolený byl ale brzy převelen a mladá dívka znovu zůstala sama. Živila se, jak jen uměla. Pracovala v restauracích a snažila se získat slávu jako herečka. Brzy se o ní mělo psát ve všech novinách – bohužel, ne jako o nové hvězdě, ale jako o mrtvé dívce, jejíhož vraha není možné vypátrat.

Hrůzná vražda

Patrně poslední veřejně známá stopa pochází z 9. ledna 1947, kdy byla Elizabeth spatřena v losangeleském hotelu Biltmore, u něhož ji vysadil její nový přítel (ženatý) Robert Manley. Mladou dívku telefonující z lobby hotelu si všimli někteří zaměstnanci. Pak se ale její stopa ztratila na necelý týden.

Betty Bersinger byla 15. ledna na procházce s tříletou dcerou, když objevily něco, co původně považovala za figurínu. Ve skutečnosti ale šlo o Elizabeth, jejíž bezkrevné tělo bylo bílé jako křída. Nahá mrtvola byla rozdělena na dva kusy a pohozena na volném prostranství v zapadlé čtvrti Los Angeles. Ležela tam asi deset hodin a bylo jasné, že jde o dílo sadistického vraha. Některé části těla byly odstraněné, torzo pokrývala spousta řezných ran a vrchní část byla naaranžována do pozice, jako by odpočívala s rukama za hlavou. Není divu, že se o tak hrůzný nález okamžitě začal zajímat tisk.

Kdo zabíjel?

Identifikace Elizabeth Shortové nebyla jednoduchá, ale pomohly její dřívější problémy se zákonem a otisky prstů. Ty měla policie k dispozici poté, co ji v roce 1943 zatkli za pití alkoholu, byť na to ještě neměla příslušný věk. K dopadení vraha ale žádné stopy nevedly a mrtvé ženě se začalo říkat Černá Dahlia. Patrně kvůli krimi snímku Modrá Dahlia z roku 1946.

O několik dní později zatelefonoval do novin Examiner neznámý muž a sdělil, že pro ně něco má. A skutečně, dorazil balíček s osobními věcmi zavražděné dívky. Jenže byl pečlivě otřen benzínem a zbaven všech otisků prstů.

Stovky policistů i odměna za informace

Přibližně za měsíc byla na útesu ve Venice Beach nalezena hromádka pánského oblečení s dopisem na rozloučenou. Domnělý sebevrah se v něm přiznal k vraždě Elizabeth Shortové. Jak uvedl, doufal, že bude dopaden, ale když se tak nestalo, byl zbabělý a nedokázal dál žít. Tělo se ale nenašlo, a tak policie pokračovala ve vyšetřování. Vyslechnuto bylo na 150 mužů, všichni však museli být propuštěni. Na případu pracovalo přes 750 policistů a městský radní Lloyd G. Davis zveřejnil odměnu 10 000 dolarů za informace, které by vedly k dopadení pachatele. Tato snaha ale měla za následek jen příval falešných svědectví.

Tisk měl žně

Z vraždy Elizabeth Shortové se stalo doslova šílenství. Média denně informovala o postupu vyšetřování, byly zveřejňovány bláznivé teorie i nepodložená svědectví. K vraždě se v prvních měsících dokonce přiznalo na 60 mužů, toužících po slávě. A v následujících dekádách přišlo na policii přes 500 přiznání nebo udání někoho blízkého. Úsměvné může být, že někteří z údajných vrahů v době spáchání činu ještě ani nebyli na světě.

Je ještě šance?

Je možné, že by se po tak intenzivním vyšetřování a po více než sedmdesáti letech od vraždy ještě našly důkazy nebo svědectví, které by do případu vnesly nové světlo? Pravděpodobně ne – a příběh Elizabeth Shortové respektive Černé Dahlie tak zůstane nedopsaný.

Zdroje:

Wikipedia: Elizabeth Shortová

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články