Těžký život legendárního Sandokana: Kabira Bediho zničila sláva i sebevražda syna

Těžký život legendárního Sandokana: Kabira Bediho zničila sláva i sebevražda syna
Zdroj: Archiv
Sandokan! Sandokan! Velký vládce a pán oceánů! Hlavního hrdinu nadaboval do češtiny Viktor Preiss.Trička s natištěným portrétem neohroženého piráta byla dostupná zejména na poutích a zvyšovala jejich majitelům sociální prestiž. Seriál byl tak populární, že se po něm pojmenovalo i slovenské obchodní centrum. Vznikl dokonce i zbrusu nový druh koláče, Sandokanovy oči.Trefa do černého. Bondovka Chobotnička a Kabir jako pravá ruka úhlavního Bondova nepřítele. V té době se na něj valila jedna nabídka za druhou.+ 6 fotek+ 7 fotek

"Nikdy nestřílím na loď, která se vzdává," praví Tygr z Mompracemu v závěru pilotního dílu italské minisérie. Tento malajský pirát s podbarvenýma očima a dlouhými vlasy se stal modlou osmdesátých let hlavně ženské části publika, oblíbily si ho však i děti. Kam se ale ubíral jeho další profesní život? A jak se mu dařilo v soukromí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 05. 2020 08:30

Sandokan je pirát se správným charakterem, který, jak jinak, bojuje proti imperialistickému lordu Brookovi, jenž se snaží ve prospěch koruny královny Viktorie podmanit oblast Malajsie a Bruneje. Zatímco se tento kolonialista neštítí použít i ty nejšpinavější praktiky k tomu, aby dosáhl svého, Sandokan bojuje jako klasický loupežník, chránící ty, kteří se nemohou bránit.

Z dobrodružství do dobrodružství

Syn buddhistické jeptišky a filozofa měl už odmala jasno. Toužil po tom stát se hercem. Svou kariéru započal v divadle, záhy se ale přesunul do indické verze Hollywoodu, Bollywoodu. Díky tomu se mu naskytla příležitost cestovat.

Největší slávu získal samozřejmě za éry Sandokana. Pirátské téma lákalo děti, jeho vzhled zase uchvátil dámy. První série měla celkem šest epizod, poté následoval film a v roce 1996 čtyřdílný comeback. Z Bediho se stala přes noc superstar a nabídky na další role se na něj hrnuly ze všech stran.

A znovu ho budeme moci vidět 1. 5. v bondovce s názvem Chobotnička na Prima Max. Zahrál si tam pomocníka Kamala Khana, Gobindu. Poté následoval válečný film Bestie. A jelikož se natáčelo v Americe, vzal to Kabir jedním vrzem i do soap opery Báječní a bohatí jako princ Omar Rašíd.

Sebevražda

O milenky nouzi nikdy neměl, v manželství to ale bylo horší. Ano řekl celkem třikrát, avšak nikdy ne na dlouho. První manželka, Protima, mu porodila dceru Pooju a syna Siddhartha. Ten odešel studovat do USA. V té době se ale u něj rozvinula deprese, ze které se později stala mnohem horší schizofrenie. Otázkou zůstává, nakolik se v jeho zdravotním stavu odrazil nezřízený způsob života rodičů. Bedi totiž ještě před Siddovým narozením holdoval s Protimou hippie stylu, kde bylo požívání drog na denním pořádku.

Siddharth se přestěhoval ke svému otci do Los Angeles, kde se začal také léčit. Po pár týdnech ale přestal léky užívat. Byl z nich neustále otupělý a unavený. Kabir tak denně bojoval s tím, aby do něj dostal alespoň jeden prášek. Po roce však přišel zlom.

Sidd se právě z internetu dozvěděl, že má do budoucna jen velmi špatné vyhlídky. Kabir se ho snažil všemožně utěšit, ale marně. Jeho syn jen zabředl do ještě větších depresí. Jednoho dne, když byl zrovna při smyslech, mu řekl o svých myšlenkách na sebevraždu. "Byl to neskutečný šok," svěřil se herec během Mezinárodního dne pro prevenci sebevražd. "Snažil jsem se ho přesvědčit, že lékařská věda kráčí mílovými kroky kupředu, takže se jeho léčba brzy změní a jistě nastanou dobré výsledky. Můj syn ale jen pokrčil rameny. 'A co mám do té doby dělat?', zeptal se. 'Trpím nechutenstvím k jídlu, nemůžu do práce, televize mne jen otupuje a knížky pro mne pozbyly jakéhokoli smyslu.'"

Sebevraždu se mu snažila vymluvit celá jeho rodina, ale jejich syn si stál za svým. Poté, co Kabir jednoho dne objevil email, který Siddharth poslal svému kamarádovi do Indie, věděl, že musí rychle jednat. Svěřil ho do péče psychologů, kteří působili ve speciálním týmu, jenž se zabýval potencionálními sebevrahy. Přestože měli hodně zkušeností, Sidd je dokázal převézt. O pár dnů později spáchal ve svém pokoji, v brzkých ranních hodinách, sebevraždu. Zemřel v pouhých 25 letech.

Rozvody

Po synově smrti následoval rozvod s Protimou. Podruhé se oženil s britskou návrhářkou Susan Humphreys, se kterou má syna Adama, jenž se stal slavným modelem a hercem. Se třetí manželkou Nikki žil celkem šest let, ale i zde došlo na rozvod. Počtvrté, a prý již naposled, požádal o ruku o devětadvacet let mladší Parveen Dusanj.

Současnost

Ani v 74 letech se prošedivělý Sandokan nechystá do důchodu. Svůj elán připisuje třem věcem: pozitivnímu myšlení, dále tomu, že po padesátce přestal počítat věk a konzumaci koření jako je zázvor, skořice a česnek. Aktuálně pracuje na své biografii, která by měla vyjít příští rok.

NA ZAJÍMAVOSTI O SANDOKANOVI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: csfd.cz, dotyk.cz, Česká televize, The Free Press Journal

Zdroj fotek:  Prima Max, Taurus Film, Bavaria Film, Wikimedia Commons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články