Vinnetou by oslavil 91. narozeniny: Pierre Brice bojoval ve válce, o přízeň soupeřil s Delonem

Spěchá na pomoc příteli, a telegrafuje guvernérovi, aby poslal armádu na pomoc Apačům, proti kterým se spojili bandité s Čivarily náčelníka Bílého buvola.
Zdroj: Archiv
Baron Pierre Brice, vlastním jménem Pierre Louis Baron de Bris, byl francouzský herec a zpěvák.Pocházel ze staré francouzské šlechtické rodiny. Znám je především jako filmový představitel Vinnetoua ze série západoněmeckých dobrodružných filmů.Zahrál si v řadě koprodukčních dobrodružných filmů, jež byly natočeny v 60. letech 20. století na motivy dobrodružných románů německého spisovatele Karla Maye.Ve skutečnosti roli Vinetoua získal jen náhodou. Původně ji mělo získat pár dalších herců, nakonec jej však filmový producent Horst Wendlandt zahlédl na filmovém festivalu v Berlině, kdy byl ještě poněkud neznámý.+ 4 fotky+ 5 fotek

Francouzský herec a zpěvák Pierre Louis Baron de Bris pocházel ze staré francouzské šlechtické rodiny. Známý je především jako Vinnetou z dobrodružných filmů na motivy Karla Maye, které Češi milují. Jaký byl život lamače ženských srdcí?

Petra Járková
Petra Járková 06. 02. 2020 07:00

Baron Pierre Brice, vlastním jménem Pierre Louis Baron de Bris, pocházel ze staré francouzské šlechtické rodiny. Znám je především jako filmový představitel Vinnetoua ze série západoněmeckých dobrodružných filmů. Brice prožil zajímavý život, který skončil náhle v nemocnici po zápalu plic. Bylo mu 86 let.

Roli Vinnetoua získal náhodou

Roli Vinetoua získal Brice náhodou. Původně ji měl dostat někdo jiný, nakonec však filmový producent Horst Wendlandt změnil názor a poté, co ho zahlédl na filmovém festivalu v Berlíně, kdy byl ještě neznámý, věděl, že je pro roli Vinnetoua ten pravý. Brice roli sice nejprve odmítl, ale jeho agent ho přesvědčil, a tak se zrodila nová hvězda. Na filmování sice rád vzpomínal, zároveň ale dodával, že mu Vinnetou tak trochu zničil život. Všichni ho měli zafixovaného jako náčelníka Apačů a získat jinou práci pro něho tak bylo obtížné.

Hollywood dal přednost Delonovi

Už v deseti letech, kdy zrovna propukla válka, se přidal k partyzánům. Když mu bylo šestnáct, s falešnými doklady utekl z domova a přidal se k cizinecké legii. Bojoval v Alžírsku a v Indočíně. Když se z války vrátil, začal se živit jako fotomodel. Před kamerou stál poprvé v roce 1954. Nejvíc točil v Itálii a Německu. Ve Francii nebo Hollywoodu se mu nedařilo, byl totiž dost podobný Alainu Delonovi, který byl ale talentovanější a podle režisérů měl větší charisma.

Zástupy milenek a čekání na lásku

Brice si sice stěžoval, že kvůli Vinnetouovi o jinou roli nezavadil, zato jeho seznam milenek se díky němu rozrostl. Ženy se mu v posteli doslova střídaly. Usadil se až v roce 1977, kdy potkal krásnou blondýnu Hellu Krekel. Když umíral, jeho manželka Hella byla s ním. Ani jeho filmová smrt se nesetkala s úspěchem. Zemřel ve čtvrtém pokračování nazvaném Poslední výstřel, což vyvolalo mezi fanoušky vlnu protestů. Producent proto musel slíbit, že se mayovky budou točit dál, i když je Vinnetou mrtvý.

Poslední záchvěv Vinnetoua

Vinnetoua hrál Brice ve filmech i na divadle, s rolí nakonec seknul v roce 1986, aby se k ní v roce 1998 vrátil ve dvoudílném televizním filmu. Byl to ale obrovský propadák. Vinnetou podle scénáře nakonec nezemřel, ale ukrýval se v horách. Výkon sedmdesátiletého Brice byl v tomto filmu naprosto příšerný.

NA TO, JAK ŠEL ČAS S PIERREM BRICEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články