Petrolejový princ: Představitelé Old Surehanda a Vinnetoua se nesnášeli, proč ve filmu chybí Old Shatterhand?

Tentokrát cestuje Vinnetou arizonskou pahorkatinou v doprovodu jiného bílého bratra, statečného lovce Old Surehanda, který je také hlavní postavou příběhu.
Zdroj: Česká televize
Tentokrát cestuje Vinnetou arizonskou pahorkatinou v doprovodu jiného bílého bratra, statečného lovce Old Surehanda, který je také hlavní postavou příběhu. Setkají se s lovcem, který má vést výpravu přistěhovalců k Shelly-See. Jenže Old Surehand se pouhou náhodou dozví, že cizinec, nazývaný Petrolejový princ právě tam hodlá spáchat šikovně vymyšlený zločin.Lovce chce nechat zavraždit a prostřednictvím svého nastrčeného člověka zavést osadníky do léčky.Vinnetou i Old Surehand spěchají, aby zločinný záměr překazili, Petrolejový princ však má v záloze vskutku ďábelský plán, do kterého jsou pochopitelně vlákáni a zneužiti také Indiáni, tentokrát z kmene Navahů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jedná se o další pokračování indiánské série, ve které se chrabrý náčelník Apačů pokouší společně se svými přáteli bránit právo a pořádek na Divokém západě, ale tentokrát bez svého věrného druha Old Shatterhanda.

Petra Járková
Petra Járková 05. 08. 2019 16:00

Tentokrát cestuje Vinnetou arizonskou pahorkatinou v doprovodu jiného bílého bratra, statečného lovce Old Surehanda, který je také hlavní postavou příběhu.

Méně známý příběh

U nás méně známý příběh ze slavné série zfilmovaných Mayovek vznikl v roce 1965, kdy ho natočil režisér Harald Philipp podle scénáře, na kterém spolupracoval společně s Fredem Dengerem. Přestože je tentokrát Vinnetou poněkud v pozadí a Old Shatterhand chybí úplně, je film řazen k těm lepším kouskům a někteří jej dokonce ve své době označili za lepší než většinu příběhů Jamese Bonda.

Použití starých záběrů

Spoustu záběrů z úvodu filmu jste už mohli vidět ve filmu Vinnetou - Rudý gentleman.

Úspěch

Mezi 73 snímky promítanými v Německu v sezóně 1964/65 obsadil Petrolejový princ šesté místo. První byl Vinnetou - Rudý gentleman, hned v závěsu další Mayovka Mezi Supy.

Neúčast Old Shatterhanda

Producent Horst Wendlandt původně zamýšlel, že se v závěru snímku setkají dvě ikony Divokého západu, které z Mayovek známe: Old Shatterhand a Old Surehand. První jmenovaný měl spolu se Samem Hawkinsem vystoupit v krátké scéně, která by předznamenávala připravovaný film Vinnetou - Poslední výstřel. Z důvodu pracovního vytížení nedošlo k hostování Old Shatterhanda a Sama Hawkinse, jak bylo zamýšleno.

Vztahy na place

Oba hlavní hrdinové si už od natáčení filmu Mezi Supy nemohli přijít na jméno, takže byl scénář upraven tak, aby se pokud možno na place moc nepotkávali.

Nehody při natáčení

Během natáčení v divokém toku řeky Cetina málem utonul jeden z kaskadérů, Stewarta Grangera zas málem trefila do obličeje hmota z hořícího kola. Jednoho z nejlepších plavců, Herberta Kerze, stáhnul pod ledovou osmistupňovou vodu vír a celé dvě minuty se nevynořil. Naštěstí vše dobře dopadlo. Nejhůře tak skončil Brice, který si způsobil tržnou ránu na ukazováčku.

NA SNÍMKY Z FILMU PETROLEJOVÝ PRINC SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články