Začátek 1. světové války: Rakousko-Uhersko před 105 lety vyhlásilo válku Srbsku jako odvetu za atentát

První světové válce se říkalo především válka zákopová.
Zdroj: Facebook
Atentátník Gavrilo Princip po zadržení.Rodiče Gavrilo Principa Petar a Marija byli ze svého syna nešťastní - odmalička byl hodně nemocný a několikrát stál dokonce na pokraji smrti.Členové organizace Černá ruka. S tou Princip jako člen přidružené Mladé Bosny spolupracoval na přípravách atentátu.Vyobrazení střelby na následníka trůnu Františka Ferdinanda.+ 4 fotky+ 5 fotek

28. července 1914 vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku jako odvetu za atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu. Na základě předchozích smluv následovala řetězová reakce ostatních států a během zhruba čtyř týdnů se ve válečném konfliktu ocitla většina Evropy.

Petra Járková
Petra Járková 28. 07. 2019 08:00

Důvod vzniku

Dne 28. června 1914 Gavrilo Princip v Sarajevu zastřelil arcivévodu a následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Gavrilo Princip byl členem radikálního hnutí Mladá Bosna, jehož cílem bylo sjednocení Srbů za nezávislost na Rakousku-Uhersku.

Začátek války

Válka propukla mezi dvěma koalicemi: Trojdohodou a ústředními mocnostmi. Dohodovými mocnostmi byly při vypuknutí války Francie, carské Rusko a Spojené království, které se do války zapojilo v důsledku německého vpádu do Belgie. K Dohodě se postupně připojily další státy. V roce 1915 Itálie a v roce 1917 Spojené státy americké. Ústředními mocnostmi byly v roce 1914 Německo a Rakousko-Uhersko. K ústředním mocnostem se přidaly nejprve Osmanská říše a v roce 1915 Bulharsko. Na konci války zůstaly v Evropě neutrální pouze Španělsko, Švýcarsko, Nizozemsko a státy Skandinávie.

Boje na frontách

Za první světové války se v Evropě bojovalo na několika frontách. Na západní frontě boje probíhaly do značné míry v zákopech, proto se této válce říkalo zákopová válka. V letech 1914 až 1918 bylo mobilizováno přes 60 milionů vojáků.

Konec války

Za konec světové války se ve světě pokládá 11. listopad 1918, kdy od 11 hodin zavládlo na všech frontách příměří. Bylo to přesně 11. 11. v 11 hodin, podepsané téhož dne v 5.05 hodin ráno německou generalitou ve štábním vagoně vrchního velitele dohodových vojsk, francouzského maršála Ferdinanda Foche v Compiègne. Formálním zakončením války byla pařížská mírová konference v roce 1919, na které byly uzavřeny pařížské předměstské smlouvy.

NA MUŽE, KTERÝ ZABIL FRANTIŠKA FERDINANDA, SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články