Old Firehand: Stovka splašených koní i napjatý rozpočet. Kolik braly největší hvězdy?

Když jsou Vinnetou a jeho sestra Nšo-či na cestě pohraničím mezi Texasem a Novým Mexikem, přepadne je banda nelítostného pistolníka Silerse.
Zdroj: Čsfd
Když jsou Vinnetou a jeho sestra Nšo-či na cestě pohraničím mezi Texasem a Novým Mexikem, přepadne je banda nelítostného pistolníka Silerse. Když už se zdá, že nedokáží padouchům uniknout, objeví se zálesák Old Firehand a jeho přátelé Tom, Caleb a Mojžíš, kteří jim v poslední chvíli přispěchají na pomoc a bandity zaženou.Společně pokračují v cestě, až dorazí do malého mexického městečka Miramonte, které se ocitlo uprostřed potíží poté, co tu byl po přestřelce zatčen Silersův bratr Billy Bob.Silers chce bratra osvobodit za každou cenu a městečko se rozdělí na dva tábory, jedni chtějí Billyho Boba propustit, aby měli od Silerse pokoj, druzí to odmítají, protože tuší, že by se tím nic nevyřešilo. Stejného názoru je i seržant Mendozza, který má na starosti bezpečnost městečka, a rezolutně odmítne banditu propustit. + 6 fotek+ 7 fotek

Old Firehand je šestnáctou a zároveň předposlední zfilmovanou mayovkou v 60. letech. Film ani zdaleka nesplnil očekávání diváků. Nekonalo se tudíž žádné nové představení v kinech, žádné televizní vysílání a nevyšel ani na videokazetách. Teprve v roce 1993 mohl slavit svou televizní premiéru na kanálu ORF, v roce 1994 pak konečně vyšel i na VHS.

Petra Járková
Petra Járková 12. 08. 2019 16:00

Když jsou Vinnetou a jeho sestra Nšo-či na cestě pohraničím mezi Texasem a Novým Mexikem, přepadne je banda nelítostného pistolníka Silerse. Když už se zdá, že nedokáží padouchům uniknout, objeví se zálesák Old Firehand a jeho přátelé Tom, Caleb a Mojžíš, kteří jim v poslední chvíli přispěchají na pomoc a bandity zaženou. To je asi tak ve zkratce děj neúspěšné mayovky.

Původní nápad

Podle prvních námětů se v tomto filmu měli objevit všichni tři "Oldové" - Old Firehand, Old Shatterhand a Old Surehand. Postava Vinnetoua se měla zcela vynechat.

Hledání hvězdy

Hlavní roli Old Firehanda měl nejdříve získat Američan Robert Preston, ze spolupráce však nakonec sešlo, neboť producent Wendlandt hledal "skutečnou hvězdu".

Napjatý rozpočet

Film se odehrával prakticky jen na jednom důležitém místě. Za normálních okolností vystřídal štáb třeba i tři nebo čtyři hotely na různých místech tehdejší Jugoslávie, ale nyní pobýval po celou dobu natáčení ve Splitu, v hotelu Marijan. Natáčení začalo v pondělí 15. srpna 1966 scénou, v níž bandité přepadnou apačské bojovníky. Poslední klapka padla o 66 dní později, 20. října 1966.

Zranění koně

Jednou se v prudkém ledovém větru splašilo 110 koní odpočívajících v ohradě, tu prorazili, mnozí koně popadali a při tom se poranili. Jeden musel být utracen.

Status hvězdy

V socialistické Jugoslávii byl brán velký ohled na status hvězdy, což se odráželo například ve výši diet, které herci obdrželi. Nejvíce dostával Rod Cameron – 500 dinárů denně. Pierre Brice obdržel 350 dinárů na den, rovněž tak Marie Versini, Todd Armstrong, Viktor de Kowa a Nadia Gray. Ostatní členové štábu museli vyjít s 80 dináry na den.

NA FOTOGRAFIE Z FILMU OLD FIREHAND SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články