Co tě nezabije, to tě posílí, potvrdila nová vědecká studie

Chůze je příjemná záležitost.
Zdroj: Pixabay.com

Ne na každého člověka čeká život, který je jako procházkou v růžové zahradě. Občas nás něco srazí na kolena, někomu je však naloženo více a druhému méně. S každou životní překážkou se člověk buď může vrátit o krok zpět, nebo situaci překonat a být silnější. Alespoň to totiž tvrdí nová studie.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 29. 01. 2020 10:52

Výzkumníci z Kellogg School of Management publikovali v odborném časopise Nature Communications studii, která přináší zajímavá zjištění. Mezi lety 1990 až 2005 sledovali kariéry vědců, kteří žádali o grant u amerického Národního zdravotnického institutu. Na základě toho si vytvořili dvě skupiny.

Překvapivé výsledky

V jedné z nich se objevili ti žadatelé, kteří grant získali a tím pádem dosáhli i na státní financování. Do druhé skupiny spadli žadatelé, kteří na granty těsně nedosáhli. Poté analyzovali vědecké publikace, které vědci vydali do deseti let po grantovém řízení, a zajímali se o to, jestli se staly úspěšnými nebo se na ně zapomnělo.

Výsledek byl docela překvapivý. Ukázalo se totiž, že větší šanci na publikaci článků mají ti, kteří na grant nedosáhli. „Je to zajímavější ještě tím, když si uvědomíme, že na své výzkumy neměli potřebné peníze z grantu,“ řekl jeden z autorů studie Benjamin Jones.

Neúspěch je důležitou hodnotou

Vypadá to tedy, že věta, která říká, že to, co člověka nezabije, to ho posílí, je skutečně pravdivá. „Myslím si, že neúspěch je důležitou hodnotou,“ uvedl spoluautor studie Dashun Wang. „Poražení skončili lépe,“ dodal.

Pokud se vám během studií nevedlo tak, jak jste čekali nebo jak si přáli vaši rodiče, tak nezoufejte. Stále totiž máte dost času na to, aby se jednou i ve vašem životopise objevila lukrativní pracovní místa. „Selhání je devastující, ale také může lidi podnítit,“ tvrdí Wang. A tato slova mohou být hodně povzbudivá...

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články