Zabil jsem Einsteina, pánové: Janžurová trpěla kvůli vousům, se Sovákem bylo k nevydržení

Zabil jsem Einsteina, pánové: Janžurová trpěla kvůli vousům, se Sovákem bylo k nevydržení
Zdroj: Wikimedia Commons/Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0
Česká sci-fi komedie Zabil jsem Einsteina, pánové... se odehrává v na přelomu druhého a třetího tisíciletí, ale také v roce 1911. Zaobírá se znepokojivou myšlenkou: jak by vypadal vývoj lidstva, kdyby Albert Einstein zemřel předčasně?Na námětu se podíleli Oldřich Lipský, Josef Nesvadba a Miloš Macourek.Herci zpočátku scénář vůbec nechápali. Připadal jim nelogický.Ve filmu se objevila plejáda známých českých herců -  Jiří Sovák, Jana Brejchová, Lubomír Lipský st., Iva Janžurová, Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Jan Libíček, Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Josef Hlinomaz, Karel Effa, Josef Bláha, Josef Kemr...+ 2 fotky+ 3 fotky

Film Zabil jsem Einsteina, pánové... je vskutku neobyčejným počinem. Herci zprvu nechápali, o čem to vlastně je. Někteří z nich dokonce uvažovali o tom, že nabídky na role odmítnou. Iva Janžurová sice na natáčení kývla, ale pak trpěla. Jiří Sovák zase dostál své pověsti bručouna.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 02. 2021 16:00

Co by se stalo, kdyby Albert Einstein zemřel předčasně? Ovlivnilo by to nějak vývoj na naší planetě? A proč v roce 1999 rostou ženám vousy a nemohou mít děti? Na film Zabil jsem Einsteina, pánové... z roku 1969 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Rozčílený Sovák

Jiří Sovák zrovna dotočil komedii Světáci a jeho hvězda stoupala závratnou rychlostí. V té době se hodně přátelil s Vladimírem Menšíkem, se kterým rád navštěvoval vinárny. Na natáčení filmu Zabil jsem Einsteina, pánové... ho tak vozili přímo z tahu.

Přesto zůstal naprostým profesionálem, který si troufl i na kaskadérské kousky. V jedné scéně stál na prknech, která pak jeřáb zvedl do výšky. Najednou se mu však zatočila hlava a omdlel. Když přišel k sobě, seřval všechny, kdo mu zrovna přišli do rány. „Myslel jsem, že mne zabije,” uvedl pro deník Aha! kameraman Ivan Šlapeta.

Problémy s vousy

Své si během natáčení užila i Iva Janžurová. Každý den se těšila na to, až si bude moci sundat umělé vousy. Spolupráci s Oldřichem Lipským si ovšem nemohla vynachválit. „Zajímal se o mé podněty a nápady. To většina režisérů odmítá. On však dával hercům velkou svobodu. Proto jsme s ním všichni rádi spolupracovali,” zavzpomínala herečka.

Nesrozumitelný scénář

Režisér Oldřich Lipský zpočátku narazil na nepochopení. Většině herců připadal scénář filmu velmi zmatený. Neorientoval se v něm dokonce ani jeho bratr Lubomír, který si zahrál profesora Franka Pecha. „Byla tam minulost i budoucnost. A to vše spojeno velmi zvláštním způsobem,” přiznal.

Petr Čepek, jemuž byla určená role samotného Einsteina, dokonce nechtěl ve filmu vůbec hrát. Připadal mu nesmyslný. Celou situaci musel zachraňovat jeho velmi dobrý kamarád Ivan Šlapeta, kterému se podařilo jej přemluvit. Nakonec se ve filmu sešla pěkná řádka vynikajících herců. Nechyběla ani Stella Zázvorková, Radoslav Brzobohatý, Miloš Kopecký, Josef Hlinomaz či Josef Kemr.

Zdroje informací:

CS Film: Zabil jsem Einsteina, pánové...

Česká televize: Zabil jsem Einsteina, pánové...

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články