Elsa Einsteinová, sestřenice i manželka slavného vědce: Albert s ní dva roky podváděl první ženu

Elsa a Albert byli v manželství opravdu šťastní
Zdroj: Wikimedia.commons, Public Domain
Z fotografií se zdá, že ti dva bez sebe neudělali ani krok... Elsa Einsteinová se provdala za Alberta, svého o tři roky mladšího bratrance, když jí bylo 43 let. Děti už neměli, ale Albert se postaral o její dvě dcery z prvního manželství.Elsa se o svého muže starala. Pečovala o jeho zdraví i klid na práci.Manželé Einsteinovi v roce 1923.Po odjezdu do USA žila Elsa už jen pouhé tři roky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Před 125 lety se narodila Elsa Einsteinová, druhá manželka světoznámého vědce, který od základů změnil svět fyziky. Co ale bylo zajímavé a neobvyklé na jejich manželství? Pojilo je totiž mnohem víc než láska – měli společné geny.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 18. 01. 2021 08:00

Elsa a Albert měli společné rodinné kořeny, a to dokonce nijak vzdálené. Jejich matky byly sestry, což z nich učinilo bratrance se sestřenicí. A aby toho nebylo dost, tak jejich otcové byli navíc bratranci. Elsa – o tři roky starší než její bratranec Albert –  se tedy narodila také jako Einsteinová, ale když se vdávala za Alberta, což byl její druhý manžel, měla příjmení Löwenthalová.

S mladším bratrancem hráli na klavír

Elsa pocházela z Hechingenu a měla ještě dvě sestry. Její otec podnikal v textilní výrobě, takže rodina měla poměrně dobré zázemí. Už od dětství se Elsa samozřejmě setkávala se svým bratrancem Albertem, který žil s rodiči v Mnichově. Vždyť jejich matky se samozřejmě navštěvovaly. S bratrancem malá Elsa příležitostně hrála na klavír a jistě by v té době nikoho nenapadlo, že jednou budou spolu stát před oltářem.

Přerušený kontakt

Rodina Alberta Einsteina se ale v roce 1894 odstěhovala do Milána, a kontakt mezi matkami Elsy a Alberta i mezi jejich rodinami tak byl na čas přerušen. Elsino první manželství se nijak nevymykalo běžným zvyklostem. Vzala si za muže berlínského obchodníka s textilem Maxe Löwenthala a brzy se jim narodily tři děti. Nejmladší chlapec ale zemřel krátce po narození. Spolu s prvním manželem žila Elsa v rodném Hechingenu a zůstala tam i poté, kdy její muž získal práci v Berlíně a přestěhoval se tam.

Rozpad Elsina manželství a nová zakázaná láska

Soužití „na dálku” nemívá dlouhé trvání. To samé se přihodilo i manželům Löwenthalovým. Rozvedli se v roce 1902 a Elsa se i se dvěma dcerami vrátila ke svým rodičům. Celých deset let se o děti starala bez partnera, ale pak přišel rok 1912 a Elsa a Albert zjistili, že toho mají hodně společného. Problém ale nebyl jen v jejich příbuznosti, ale také ve skutečnosti, že byl geniální fyzik stále ženatý s dámou z jeho oboru – s fyzičkou Milevou Marić. Trvalo to ještě celé dva roky, ale později od ní Albert odešel a vztah mezi ním a jeho vlastní sestřenicí se mohl rozvíjet dál. K rozvodu se vědec odhodlal v roce 1919 a jen o několik měsíců později si vzal za ženu Elsu.

Netradiční manželství

Ze zvláštního manželství se nenarodily žádné děti (Else bylo při svatbě už 43 let), ale s dcerami z Elsina prvního manželství tvořili vlastně úplnou rodinu. Elsa se o svého manžela starala a plnila i funkci jakési „ochranky” před přílišnou přízní jeho obdivovatelů, čímž mu zajišťovala i klid na práci.

Elsa dožila v USA

Když se v Německu začaly k moci dostávat podivné síly, bylo zřejmé, že tady Einsteinovi nemohou zůstat. Nacisté Einsteina nenáviděli, vědec byl nařčen, že buduje „židovskou fyziku”, která měla jít proti té árijské. Vědci, kteří s nacisty sympatizovali, se snažili jeho teorie zdiskreditovat a jeho kariéru zničit. Přišel čas na ústup a Einsteinovi to dobře věděli. Volba padla na USA, konkrétně na Princeton v New Jersey. Elsa si ale Ameriky příliš neužila. Už o tři roky později podlehla zhoubné nemoci srdce a ledvin. Vdovec Albert Einstein pak žil sám dalších dvacet let. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články