Seriál Božena: Skutečná Němcová řešila neshody v manželství zálety. Před pěstmi jejího muže ji chránily vlastní děti

Seriál Božena: Skutečná Němcová řešila neshody v manželství zálety. Před pěstmi jejího muže ji chránily vlastní děti
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Božena – čtyřdílná historická minisérie o spisovatelce Boženě Němcové.
Mladou Boženu si zahrála Anna Kameníková.
„Můj vztah k Boženě Němcové se velmi prohloubil. Poslední půlrok před natáčením jsem četla jenom její knihy.“
Natáčelo se v Opočně, Praze a na Slovensku.+ 2 fotky+ 3 fotky

Božena Němcová měla všechno. Inteligenci i krásu. Není tak divu, že po ní pokukovali ti největší frajeři. Rodiče však byli neoblomní. V žádném případě ji neprovdají za pohledného čeledína, vždyť nic nemá. Vezme si o patnáct let staršího úředníka a hotovo!

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 01. 2021 16:00

Na minisérii Božena se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1. Skutečný příběh první české spisovatelky Boženy Němcové. Božena je rebelka. Raději čte, pečení jí nic neříká. Na nezájem mužů si nemůže stěžovat. Sama si však myslí na jednoho pohledného mladíka. Rodiče mají ale již svůj plán. Provdá se za úředníka.

V sedmnácti nevěstou

Dnes by to bylo spíše neobvyklé, tehdy to ale byla zcela normální věc. Z Boženy se musí již v sedmnácti stát hospodyňka. I přes velkou nevoli se jejím chotěm stává dvaatřicetiletý finanční úředník Josef Němec. Je zapálený vlastenec, povahu má však prchlivou.

Paradoxně však začíná psát právě díky němu, když se ocitá ve vlasteneckém prostředí. Začíná také sbírat materiály pro pohádky. Tvrdí, že to nehezké dá pryč a doplní vlastním textem. Mezi roky 1845 až 1847 vychází sedm svazků Národních báchorek a pověstí, ze kterých pak po více než stovce let vznikají filmové pohádky Pyšná princezna, Bajaja či Tři oříšky pro Popelku.

Divoké manželství

Božena Němcová si v dopisech, které psala svým milencům, stěžovala, že je její manžel věčně mrzutý a neváhá na ni vztáhnout ruku. Před jeho pěstmi ji tak musí bránit vlastní synové. Jejich spory vycházely z toho, že si prakticky v ničem nerozuměli. Nehádali se jen tehdy, když byli od sebe odloučeni.

Vydržela s ním až do své smrti, která přišla velmi brzy. Dožila se pouhých 41 let. Její volnomyšlenkářské chování bylo založeno na přesvědčení, že žena má právo milovat až tři muže najednou. Nehodlala se také smířit s tím, že by se z ní stala obyčejná hospodyně.

Babička

Své nejslavnější dílo Babičku začala Němcová psát po smrti svého syna, který zemřel na tuberkulózu. Byl to pro ni útěk od neveselé reality. Kvůli vlastenectví byla pod neustálým dohledem policie. Aby vůbec přežila, musela si půjčovat na jídlo.

V roce 1857 požádá její manžel o rozvod. Nikdy k tomu však nedojde. Kvůli gynekologickým potížím, se kterými bojuje od narození třetího dítěte, se u ní vyvine závažná nemoc, na níž později umírá. O sedm let později je odhalen její pomník na vyšehradském hřbitově.

Zdroje informací:

Česká televize: Božena

Kniha Rodokmen a vztahy Boženy Němcové, Michaela Košťálová, nakladatelství Petrklíč

Wikipedia.cz: Božena Němcová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články