Starý král z Pyšné princezny Stanislav Neumann: Přišel o jediného syna, sám smrti unikl jen o vlásek

Starý král z Pyšné princezny Stanislav Neumann: Přišel o jediného syna, sám smrti unikl jen o vlásek
Zdroj: Česká televize/Wikimedia Commons, Stanislav Neumann, CC BY-SA 4.0

Na filmovém plátně rozdával smích, v soukromí ho však čekalo jen samé trápení. Nejvíce s vlastním synem. Poté, co sám unikl smrti jenom o vlásek, se vydal zachránit vlastní dítě do koncentračního tábora. Relativní klid však přetrval jen do roku 1968.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 12. 2020 13:00

Stanislav Neumann starší se narodil 16. července 1902 na Žižkově. Byl to český divadelní, rozhlasový a filmový herec. Za svůj život získal až pět státních vyznamenání. Po válce se stal aktivním komunistou. Zůstal jím až do konce života. Jeho politické přesvědčení nezměnila ani normalizace.

Smrti unikl jen o vlásek

Chtěla tomu tak tehdejší doba a i maminka Stanislava Neumanna kladla svému synovi na srdce, aby se z něj stal bankovní úředník. Přestože vyrůstal v uměleckém prostředí (otec byl slavný básník Stanislav Kostka Neumann a matka Kamilla se živila jako překladatelka a vydavatelka), preferovalo se stabilní zaměstnání. Jenomže on neposlechl. Místo do banky zamířil do divadelní společnosti.

Zpočátku střídal jedno angažmá za druhým, v roce 1927 se natrvalo usadil v Národním divadle. O osmnáct let později ale stačilo málo a už by si krále z Pyšné princezny nezahrál. Během Pražského povstání doprovázel auto plné zbraní, které bylo následně zastaveno esesáky. Nejprve ho uvěznili v Loretánském klášteře. 9. května pak mělo dojít k popravě. Budoucnost to naštěstí nacistům již nedovolila.

Sebevražda syna

S nacisty měl co do činění i jeho syn, kterého Němci odvezli do Terezína. Stanislav se po svém propuštění za ním ihned vydal a těžce nemocného jej odvedl domů. Po roce Stanislav mladší konečně odmaturoval a poté odjel do Paříže, kde začal studovat na vyhlášené Sorbonně. Dlouho se tam ale neohřál. V roce 1947 se musel vrátit.

Doma začal působit v různých redakcích a vydavatelstvích pro děti a mládež. O pár let později se stal tajemníkem velvyslanectví v Polsku. Příchod sovětských vojsk pro něho znamenal další návrat. Byl to velký tlak na nervy, takže si krátce pobyl v psychiatrické léčebně. V roce 1970 spáchal sebevraždu. V dopise na rozloučenou uvedl, že nesouhlasí s vládou strany, která zakazuje lidem studovat a vylučuje poctivé komunisty. Litoval, že nezemřel v Terezíně.

Vybíral si svérázné role

Plačtivý projev a grimasy zajistily Stanislavu Neumannovi nezapomenutelné role svérázných postav, jako například krále z Pyšné princezny či kuchaře v Princezně se zlatou hvězdou. S Československou televizí začal spolupracovat už od jejích samotných počátků. Angažoval se rovněž v rozhlase. Dále působil jako pedagog na Pražské konzervatoři a DAMU. Naposledy jsme ho mohli vidět jako dřevorubce v seriálu Německé pohádky. Premiéry se bohužel nedožil.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Stanislav Neumann

Česká televize: Stanislav Neumann

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články