Vladimír Ráž: Velkou lásku krále Miroslava a princezny Krasomily ukončila nevěra s veterinářem

Vladimír Ráž: Velkou lásku krále Miroslava a princezny Krasomily ukončila nevěra s veterinářem
Zdroj: Archiv České televize

Osobnost Vladimíra Ráže by se dala popsat třemi slovy – profesionál, džentlmen a záletník. Ačkoli byl sám nevěrný, netoleroval takové chování u svého protějšku. Na denním pořádku tak byla italská domácnost. Napjatou atmosféru, bohužel nejvíce odnesla jeho dcera.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 12. 2020 13:00

Vladimír Ráž se narodil 1. července 1923 v Praze. Kromě herectví se také věnoval pedagogice. Vyučoval na Pražské konzervatoři. Mezi jeho nejznámější role patří princ Miroslav z Pyšné princezny, rybář z Byl jednou jeden král či doktor Solfern z klasiky S čerty nejsou žerty.

Královský pár

Někteří pamětníci tvrdí, že jiskra mezi Vladimírem Rážem a Alenou Vránovou přeskočila hned na prvním dni natáčení pohádky Pyšná princezna. Příběh jako z červené knihovny měl však jednu vadu na kráse. Oba nosili na rukou snubní prstýnky. Mysleli to ale vážně a chtěli se rozvést. Vznikl z toho obrovský skandál. Takové chování bylo v padesátých letech nepřípustné. Neodpovídalo tuhým socialistickým standardům.

Rážovo manželství bylo ukončeno vcelku poklidně. Herečka Alexandra Myšková emigrovala se synem do Norska. Alenu Vránovou však čekaly perné chvilky. Její choť Pavel Kohout to nerozdýchal. Coby kovaný komunista se známostmi na nejvyšších místech jí udělal ze života peklo. Vše se začalo probírat veřejně. Kromě toho, že napsal kousavou divadelní hru Dobrá píseň, musela jít herečka na kobereček před komisi, kde vysvětlovala své selhání.

Rychlý konec

Zpočátku bylo vše zalité sluncem. Narodila se zbožňovaná dcera Markéta a práce bylo habaděj. Popularita však s sebou nese také velký zájem okolí. V případě Vladimíra Ráže to byly zástupy fanynek. Bohužel měl slabou vůli a oddával se krátkým, ale i delším a vážnějším avantýrám. Vránová si jeho chování nenechala líbit a začala si s veterinářem, který se jim staral o kočku.

A byl oheň na střeše. Ráž toleroval nevěru u mužů, ženy si to ale dovolit nemohly. Je až s podivem, že herečka požádala o rozvod až v době, kdy bylo jejich dceři osmnáct let. Italská domácnost a neustálé napětí se bohužel podepsaly na Markétině psychickém stavu. Její konec byl velmi smutný a plný bolesti.

Krutý osud

Markéta byla velmi vzdělaná žena. Vystudovala filologii a hovořila plynně čtyřmi světovými jazyky. Po získání doktorátu se začala živit jako tlumočnice. Její druhý manžel ale propadl drogám a ona sama našla zálibu v alkoholu. Přišla úplně o vše. Nepomohla ani intervence maminky.

Nejprve odešla játra, pak nastala alkoholová demence. Abstinovat začala až v nemocnici, ale to už bylo příliš pozdě. Začaly jí selhávat orgány. Smutnou shodou okolností v televizi v den, kdy zemřela, dávali Pyšnou princeznu.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vladimír Ráž, Alena Vránová

Česká televize: Vladimír Ráž, Alena Vránová, Pyšná princezna

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Související články

Další články