Zlá macecha ze Tří oříšků: Herečka Carola Braunbock se z pohádkové slávy těšila jen pět let

Zlá macecha ze Tří oříšků: Herečka Carola Braunbock se z pohádkové slávy těšila jen pět let
Zdroj: se souhlasem České televize

Kdo by neznal macechu z klasické pohádky Tři oříšky pro Popelku. Zahrála si ji herečka německého původu Carola Braunbock, která se angažovala hlavně v televizní tvorbě. A právě v již zmíněné pohádce se dopustila menšího, ale neškodného podvodu, kterým všechny pěkně napálila.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 12. 2020 13:00

Carola Braunbock se narodila 9. ledna 1924 ve Všerubech u Plzně. Byla to divadelní a filmová herečka, která se nejvíce proslavila rolí zlé macechy v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Zemřela v pouhých 54 letech.

Byla vyhledávána pro svou krásu

Carola Braunbock vystudovala hudebně dramatickou školu v Lipsku. Po jejím absolvování se stala členkou Německého divadla v Berlíně, později přešla do Lidového divadla. Ve svém mládí byla díky atraktivnímu vzhledu velmi vyhledávanou herečkou. O práci neměla nouzi. Točila filmy i seriály.

V roce 1973 přišla pohádka Tři oříšky pro Popelku a nejslavnější role macechy, která znepříjemňovala život své nevlastní dceři (Libuše Šafránková) a vlastní (Dana Hlaváčová) plnila vše, co jí na očích viděla. Díky německé produkci se film vysílal po celé Evropě. Všichni herci tak měli o reklamu postaráno.

Nechali se napálit

Všichni ze štábu Popelky si mysleli, že Carola umí jenom německy. Na konci natáčení se však v maskérně rozpovídala česky. „Holky za mnou hned přiběhly a s očima navrch hlavy začaly vyprávět, že nám celou dobu rozuměla,“ zavzpomínal režisér Vorlíček. Proč s tím vyšla až na samotném konci, netušil.

Naštěstí ho ale netížilo špatné svědomí. Prý se o ní vyjadřoval jen v dobrém. Nikdy ji s nikým nepomlouval. „Určitě jsem před ní neřekl něco, co by mohlo způsobit nějaké faux pas,“ dodal. Přesto se musela herečka předabovat. Sice chodila do české školy, ale v Čechách strávila prakticky jen dětství a část dospívání.

Předčasná smrt

Po mezinárodní popularitě, kterou získala díky Popelce, se jí mohly otevřít nové možnosti. Bohužel se toho již nedočkala. Zemřela na infarkt pouhých pět let po premiéře klasiky, bez které si neumíme představit Vánoce. Bylo jí teprve 54 let. Zanechala však po sobě bohatou filmografii. Ta čítá přes šest desítek filmů a seriálů.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Carola Braunbock

Česká televize: Tři oříšky pro Popelku

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články