Výročí narození Jaroslava Marvana: Jeho život ovlivnily tři ženy. Jen jedna mu ale dala to, co vždy chtěl

Výročí narození Jaroslava Marvana: Jeho život ovlivnily tři ženy. Jen jedna mu ale dala to, co vždy chtěl
Zdroj: Profimedia.cz

Herec Jaroslav Marvan byl jednou z nejrozporuplnějších postav českého filmu. Kromě nařčení ze spolupráce s nacisty a podrazu na Vlastu Buriana se hovoří také o ženách, které měly zásadní vliv na jeho život. Byly tři a jen jedna z nich mu dokázala splnit dlouholeté přání.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 12. 2020 08:00

Jaroslav Marvan se narodil 11. prosince 1901 v Praze. Byl to známý český herec, který se proslavil zejména rolí policejního rady Vacátka v kriminálním seriálu Hříšní lidé města pražského. Během své kariéry získal titul zasloužilého a národního umělce. Zemřel v roce 1974 ve věku sedmdesáti dvou let.

Podrazil Buriana?

Marvan měl za války prý patřit k těm, kteří spolupracovali s nacisty výměnou za to, že jim umožnili hrát. Po kapitulaci Německa, kdy musel jeho přítel Vlasta Burian čelit nařčení z kolaborace, se měl na něj Marvan vykašlat a nezastat se ho. Podle některých pamětníků tak činil úmyslně, neboť měl zálusk na jeho divadlo. Jak to bylo doopravdy, se ale již nedozvíme. Názory na Marvanův charakter se od sebe značně liší.

Pravdou však je, že se mu špatně nevedlo ani za dob socialismu. Byl členem Ústřední volební komise, měl dostatek práce a také se hojně objevoval v propagandistických filmech. Členem strany nikdy nebyl, ale to nikomu nevadilo. Ocenění dostal i tak. Jenom ty ženy. Tedy zvláště jedna soudruhům ležela v žaludku.

Márinka

První osudovou ženou Jaroslava Marvana byla jeho žena Marie, které rád říkal Márinka. Obětovala mu vše – kariéru i život. Starala se o něho opravdu příkladně. Když si ale herec našel mladou milenku, která mu porodila dceru Alenu, nerozdýchala to. Než se dítě narodilo, neustále za ní chodila a snažila se ji přesvědčit hrozbami i prosbami, aby šla na potrat. Marně.

Milenka mu dala to, co chtěl

Ano, Jaroslav Marvan toužil celý život po dítěti, které mu dala až jeho milenka Alena Jančaříková, se kterou se seznámil v Národním divadle. Marvan se ke své dceři veřejně hlásil a prakticky žil ve dvou domácnostech najednou. Když byl jeho dceři rok, Alena zemřela. Oficiální příčina úmrtí měla být otrava svítiplynem.

Rodina herečky je však dodnes přesvědčena o tom, že nešlo o sebevraždu. V jejím bytě se údajně našly stopy po zápasu. Marvan navštěvoval svou dceru i nadále. Domů si ji ovšem nikdy nevzal. Márinka by byla vzteky bez sebe. Když mu jednou Alena volala, vytrhla ze zdi telefonní kabel. Zničila také hercovu závěť. Po jeho smrti tak připadly veškeré peníze jenom jí.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jaroslav Marvan

Česká televize: Jaroslav Marvan

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články