Marfuša z Mrazíka Inna Čurikovová: Nejslavnější roli získala díky svým zubům

Marfuša z Mrazíka Inna Čurikovová: Nejslavnější roli získala díky svým zubům
Zdroj: Česká televize, Wikimedia Commons, council.gov.ru, CC BY 4.0

Inna Čurikovová chtěla být herečkou už jako malá holčička. Upnula se na to tak moc, že počáteční neúspěchy nesla velmi těžce. Mrazík ale vše změnil. Roli v pohádce ale dostala hlavně kvůli své schopnosti loupat zuby ořechy. Dařilo se jí i v soukromí. Jenom teď se s přibývajícím věkem musela vypořádat s několika těžkými úrazy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 12. 2020 13:00

Inna Čurikovová se narodila 5. října 1943 v Rusku. Je to divadelní a filmová herečka, držitelka ceny Národní umělkyně Sovětského svazu a státního vyznamenání. Mezi její nejslavnější role patří Marfuša, Johanka z Arku či generálka Jepančina z Dostojevského Idiota.

Nedostatek talentu vyřešily zuby

Inna měla vždy jen jedno přání – chtěla se stát herečkou. První roli dostala ve dvanácti letech v dramatu Matka. Úspěch ovšem vystřídal tvrdý pád. Na hereckou školu ji nevzali. Přijímací komise ji vyřadila pro nedostatek talentu. Jejich rozhodnutí nesla velmi těžce. Rozplakala se před nimi a nešlo ji utišit. Profesoři se nad ní nakonec slitovali a doporučili ji na divadelní institut.

Tam ji objevil režisér Alexandr Rou. Něco se mu na ní zalíbilo, a tak ji pozval na konkurz k připravované pohádce o Mrazíkovi. Když mu ukázala, jak umí zuby louskat ořechy, bylo rozhodnuto. Počáteční radost ale vystřídala krutá realita. Ostatně, nenatáčelo se v Hollywoodu, ale v Rusku.

Šok při natáčení

Innu potkalo během natáčení nejedno nemilé překvapení. Kromě příšerného mrazu, kdy se musel štáb kvůli sněhu přesunout až za polární kruh do Murmanska, se také musela popasovat třeba s velkou a šťavnatou cibulí, kterou dostala místo jablka. Prý byla skutečně pálivá. K dostání nebylo ani mléko, místo toho jej nahradila zakalená voda neznámého původu.

Vzpomínáte na scénu, kde se Marfuša topí v rybníce? Když herečka vyšla z vody ven, měla na sobě obrovskou hromadu pijavic. Největší šok ale zažila, když se uviděla v zrcadle. Každý ví, že Marfuša moc krásy nepobrala, ale výsledný efekt předčil všechna očekávání. Prý měli co dělat, aby jim herečka nadobro neutekla.

Životní láska

Když se Inna v šedesátých letech seznámila s režisérem Glebem Panfilovem, stala se ihned jeho múzou. On ji za to obsazoval do svých filmů. Zanedlouho následovala svatba a narození syna Ivana, který kráčí ve šlépějích svých rodičů.

Před několika lety se ale herečce opravdu nedařilo. Po pádu na letišti měla těžkou zlomeninu ruky. Sotva se z nepříjemného zranění vyléčila, postihly ji problémy se srdcem. Aby toho nebylo málo, o rok později došlo na další zlomeninu, tentokrát to odnesly obě ruce. Innu to ale nijak nezpomalilo. Do důchodu se rozhodně nechystá.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Inna Čurikovová

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články