Baba Jaga z Mrazíka byla ve skutečnosti chlap! Skvěle namaskovaný herec pocházel z milionářské rodiny

Baba Jaga z Mrazíka byla ve skutečnosti chlap! Skvěle namaskovaný herec pocházel z milionářské rodiny
Zdroj: Česká televize/koláž archiv Lifee.cz

Říká vám něco jméno Georgij Milljar? Ne? A co takhle baba Jaga z Mrazíka? Hercovo líčení bylo vskutku dokonalé. Georgij si je navíc navrhl úplně sám. Stejně jako jeho postava, i on byl tak trochu těžko uchopitelný. Hlavně ho museli držet dál od alkoholu. Nebýt ale něho, nikdy bychom slavnou pohádku zřejmě neviděli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 12. 2020 13:00

Georgij Milljar se narodil 7. listopadu 1903 v Moskvě. Byl to sovětský herec, který se nejvíce proslavil rolemi zákeřných pohádkových postav. Objevil se ve více než čtyřech desítkách filmů. Zemřel v červnu roku 2003.

Pocházel z bohaté rodiny

Původní příjmení herce znělo “de Millieu”, po Velké říjnové revoluci v roce 1917 však došlo k poruštění na Milljar. Otce Franze si nepamatoval, zemřel brzy po jeho narození. Matka Elizavet, dcera majitele zlatých dolů, byla však velmi bohatá, takže se dokázala o svého syna postarat. Po politickém převratu byl majetek rodiny zkonfiskován, a tak jim nezbylo nic jiného než se naučit žít skromně.

Georgij nastoupil po škole na místo divadelního kulisáka. Herectví mu učarovalo, ale stále se mu nenaskytla možnost ukázat svůj talent. Jednoho dne však onemocněla představitelka Popelky, a jelikož Georgij uměl text nazpaměť, mohl konečně předvést, co v něm je. To bylo poprvé, co se ukázal na jevišti.

Baba Jaga

Poté, co Milljar prokázal, že má skutečně přirozený talent, začaly se mu hrnout nabídky na další a další role. Co si budeme ale povídat, Mrazík je jen jeden. Kostým i dokonalé líčení si herec vymyslel zcela sám. A hodlal vše dotáhnout do toho nejmenšího detailu. Maskérky se pod jeho vedením musely hodně otáčet.

Klid neměl ani režisér pohádky. Georgij se rád napil, takže se musely hlídat všechny zásoby alkoholu na place. A zřejmě ho bylo dost, protože se štáb kvůli sněhu přesunul až k mrazivému Murmansku. I když za to, jak se zachoval, měl Milljar dostat medaili. Kotouče s filmem se skladovaly ve sklepě domu, kde herci během natáčení bydleli, a když jednoho dne prasklo potrubí, mysleli si všichni, že je vše zničeno. Vtom se ale ze sklepa, ztuhlý zimou a bosý, vynořil Georgij s kotouči v náručí. Kdoví, na co bychom se bez něj dívali.

Svatba v kostýmech

Georgij byl ženatý pouze jednou a svatba se konala až v jeho šedesáti pěti letech. Jeho nevěsta byla o pět let mladší a se třemi dospělými dětmi. Jelikož se vše proběhlo během natáčení pohádky, museli být všichni oblečeni do kostýmů. Filmy točil i ve vysokém věku a byl tak čilý, že chystal velkolepou oslavu devadesátin. Těch se bohužel nedožil.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Georgij Milljar

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články