Bronislav Poloczek: Cholerik, který po smrti manželky čekal na vlastní konec

Bronislav Poloczek: Cholerik, který po smrti manželky čekal na vlastní konec
Zdroj: Česká televize
Jiřího Langmajera vojna teprve čekala, a to za dva roky.Za roli Kouby si odnesl 7500 Kčs.Natáčelo se například v Mníšku pod Brdy, Lysé nad Labem a Klatovech.Během natáčení byl přítomen i odborný armádní poradce.+ 4 fotky+ 5 fotek

Herec Bronislav Poloczek byl svéráz každým coulem, čemuž také odpovídaly jeho filmové a seriálové role. Své si tak užili i jeho kolegové z komedie Copak je to za vojáka. Kam přišel, tam hned začal bručet. Časem si tak získal pověst neoblíbeného kolegy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 11. 2020 16:00

Na film Copak je to za vojáka se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max. Vojna není sice nic moc, ale i tak můžete zažít hodně veselých chvil. Své o tom ví svobodník Kouba, jenž si službu kroutí u výsadkářů a má velkou slabost pro něžné pohlaví. Jeho velitel ho však nemá v lásce. Reputaci si Kouba napraví až záchranou malého dítěte, usvědčením zloděje a nalezením partnerky, se kterou bude chtít strávit zbytek života.

Měl raději přírodu

Slezský rodák z Horní Suché Bronislav Poloczek chtěl původně studovat přírodovědu. Předurčilo ho k tomu vlastně už jeho dětství. Vyrůstal totiž v rodině správce honitby. Jeho otec ale během druhé světové války bojoval na straně Angličanů, což se později novému režimu moc nezamlouvalo. Studium jeho vysněného oboru mu bylo zakázáno, a tak mu nezbývalo nic jiného než se stát hercem. Přešel jednoduše na to, co bylo jako druhé nejbližší jeho srdci.

Většinou dostával vedlejší role, které však ztvárnil nezapomenutelným způsobem. Dotáhl to až do Národního divadla. Mezi svými kolegy ale oblíbený moc nebyl. Říkali o něm, že byl bručoun a cholerik, který každému na rovinu řekl, co si o něm myslí. Po smrti manželky se to ještě zhoršilo. „Přesto jsem ho měl moc rád,“ řekl režisér Vorlíček, jehož film Saxana a Lexikon kouzel byl pro Poloczka tím úplně posledním.

Zanevřel na celý svět

Smrt jeho manželky se neprojevila jen v psychice, ale i ve zdravotním stavu. Prodělal infarkt i mrtvici. Zhubl třicet kilo. Lékaři mu navíc připravili dlouhý seznam toho, čeho se bude muset ve svém životě už nadobro vzdát. To byla pro tohoto milovníka kvalitního jídla a pití úplně poslední kapka. „Vždy jsem žil ze dne na den. Od té doby, co mi zemřela manželka, mne už nic nebaví. Čekám jenom na smrt,“ svěřil se herec.

Další infarkt jej postihl v březnu roku 2012. Byl převezen do Vinohradské nemocnice, kde po jedenácti dnech zemřel. Selhání srdce měly způsobit prášky na spaní, kterých herec kvůli depresím užíval opravdu velké množství. Zbyl po něm syn Bronislav.

Copak je to za vojáka 2

Ačkoli v to ani jeden z herců nedoufal, na začátku letošního roku se v médiích objevila zpráva, že se začalo jednat o pokračování. Tuto informaci také potvrdil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, jenž uvedl, že natáčení bude podpořeno dotací. Zda k tomu skutečně dojde, ukáže čas. Žádný z herců se k tomu ještě oficiálně nevyjádřil.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Bronislav Poloczek

Wikipedia.cz: Copak je to za vojáka

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články