Jihlavské podzemí: V tajemné chodbě Svítivce, kterou vytvořili nacisté, se podařilo natočit záhadný přízrak

Jihlavské podzemí: V tajemné chodbě Svítivce, kterou vytvořili nacisté, se podařilo natočit záhadný přízrak
Zdroj: Wikimedia Commons, janinacz, CC BY-SA 2.0
Systém podzemních chodeb v Jihlavě zvaný jihlavské katakomby je s rozlohou 50 000 m² a délkou asi 25 km po znojemském podzemí druhý nejrozsáhlejší v České republice. Katakomby se nacházejí pod celým městem a pod většinou městských památek. Jde o složitou síť, kdy jsou chodby často i tři nad sebou.Jedna z chodeb ve tmě zeleně světélkuje. Prý je to díky zvláštnímu nátěru, který tu nacisté použili pro případ výpadku proudu během náletu. Přesné složení barvy prý nikdo dodnes neodhalil.Chodbami se dá projít do sklepů některých starých domů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Himmler a jeho jednotky černých rytířů SS byli posedlí vším, co šlo označit za nadpřirozené či magické. Válka se totiž nevedla jen konvenčními prostředky, ale i za pomocí spiritistů, astrologů a okultistů. Svou pozornost nacisté upřeli i na jihlavské podzemí. Jejích přítomnost tu bude již navždy připomínat chodba Svítivka.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 11. 2020 13:00

Systém podzemních chodeb v Jihlavě je druhým nejrozsáhlejším v České republice. Nachází se pod celým městem a pod většinou památek. Je to jeden z posledních důkazů činnosti středověkých jihlavských horníků. Zprvu se spekulovalo o tom, že šlo o těžbu stříbra, poté o vojenské využití. Nejnovější poznatky se však kloní k ekonomickému účelu a potřebě nových skladovacích prostor.

Zjevení s hranatou hlavou

Do jihlavského podzemí přivedl reportéra Stanislava Motla Walter Exler. Byl svědkem toho, jak v roce 1940 sestoupilo do chodeb pod městem několik německých vědců a tři Asiaté. Celá skupina se měla zajímat o paranormální jevy. Skutečně něco objevili, nebo měli jen příliš bujnou fantazii?

Zážitek Stanislava Motla ukazuje na první variantu. Do podzemí zavítal o svatojánské noci, tedy 23. června roku 1997. Pohyboval se v úseku, kde ostatní lidé slyšeli neznámé hlasy a kroky. V jednu chvíli se mu podařilo natočit stín atypické postavy s hranatým tvarem hlavy, jako by měla na sobě přilbu, nebo něco podobného. A to vše v chodbě Svítivce.

Svítivka

Paranormální jevy v jihlavském podzemí nedají spát ani známému spisovateli Ivanu Mackerlemu. Do chodby Svítivky se vydává s geologem Pavlišem. Odeberou kousek horniny s podivným nátěrem a podrobí ji zevrubné analýze. Zjistí, že se skutečně jedná o umělou látku vytvořenou člověkem. Zřejmě o luminiscenční barvu Lichtgelb. Proč je ale tento úsek chodby takto zvláštně označen?

Svítivka sousedí s výklenkem, kde nacisté vytěžili kus kamene. A právě u tohoto výklenku natočil Stanislav Motl onen podivný přízrak.

Následná rekonstrukce vyloučila možnost, že by šlo o stín jiného člověka. Navíc v době pořízení záznamu klesla prudce teplota, což je u paranormálních jevů jeden z nejčastějších úkazů. Vypustili snad Němci ven nějakou sílu z jiného světa?

Brána do jiného světa?

Existuje jedna teorie, která praví, že oním výklenkem, který vypadá jako brána a jímž prochází geologický zlom, byste vešli do bájné říše Agarthy. Senzibilové a citliví jedinci zde pociťují závratě a negativní energii. Spousta lidí také tvrdí, že výklenkem procházejí temné stíny. Všechny pokusy o navrtání ovšem selhaly. Ani po dvou metrech vrták nenarazil na dutinu.

Proč se ale řadě vyšetřovatelů nepodařilo nic natočit? A proč se přízrak zjevil právě Stanislavu Motlovi? V jihlavském podzemí však neselhaly jen pokusy natočit nadpřirozeno, ale i pokus o atentát. V roce 1939 měl chodby navštívit samotný Hitler. Komunisté tam proto nastražili nálož. Gestapo však jejich plány objevilo. Hitler pak do Jihlavy raději vůbec nejel. Chránila ho snad tajemná postava s přilbou?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jihlavské podzemí

Jihlava.cz: Jihlavské podzemí

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články