Zdeněk Dítě, zahradník z Byl jednou jeden král: Matka mu hrozila sebevraždou, když se ožení

Zdeněk Dítě, zahradník z Byl jednou jeden král: Matka mu hrozila sebevraždou, když se ožení
Zdroj: Profimedia.cz/Česká televize/koláž Lifee.cz

Herce Zdeňka Dítěte můžeme dodnes vídat v desítkách filmů, které patří do zlatého fondu české kinematografie. Měl velice úspěšnou kariéru. V soukromí ale musel čelit své despotické matce, která ho vydírala tím nejhorším možným způsobem. Po její smrti prožil hezká léta se svou manželkou. Zemřel však v naprostém osamění.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 12. 2020 13:00

Zdeněk Dítě se narodil 19. listopadu 1920 v Praze. Začínal jako účetní, pak ale začal chodit na soukromé hodiny herectví. Působil jak v divadle, tak i ve filmu. Díky svému vytříbenému chování, skvělé výslovnosti a nonšalantnosti dostával často role vojáků, vyšetřovatelů či mladých a nadějných budovatelů socialismu. Nezapomenutelný byl i jako zahradník ve snímku Byl jednou jeden král (vidět ho můžete 24. prosince 2020 v 17.20 na ČT1, pozn. red.). 

Mámě ukradl rtěnku

Herectví nebylo Zdeňkovou první volbou. Snil o tom, že bude astronomem a později fotografem, což se mu splnilo, neboť v dospělosti měl možnost fotit slavné herce. Nejprve však přišlo na kostýmy. Jednou se totiž spolu se svým kamarádem rozhodl, že si nafotí sérii fotek v různých převlecích. Chyběla tomu ale jedna věc – líčení. Za tímto účelem ukradl své mamince rtěnku.

Díky tomu zjistil, že by se mohl klidně dát i na hereckou dráhu. Talent mu nechyběl. Po absolvování soukromých lekcí herectví ho doporučili do tehdy nového divadla Větrník. Tam si ho všimli lidé z Městských divadel pražských. Zanedlouho přišly i nabídky na film. A pro ten byl ochoten udělat cokoli. Ve snímku Pytlákova schovanka si nechal dokonce strčit do úst zubolékařské válečky a oholit obočí.

Jestli se oženíš, zabiju se

Zdeněk Dítě měl se svou matkou opravdu komplikovaný vztah. Byla na něho hodně fixovaná, takže si nepřála, aby se za jejího života s někým oženil. Se svou přítelkyní Zdenou Grossovou si tak řekli ano až po dlouhých sedmnácti letech. Nemohl ani jinak. Matka mu totiž hrozila, že pokud ji neposlechne, spáchá sebevraždu.

Po její smrti se mohla konečně konat svatba. Nebylo to nic velkého, jen skromný obřad s pár přáteli. Oba se měli moc rádi, děti jim však dopřány nebyly. Prodělali totiž tuberkulózu a lékaři jim tak početí potomka nedoporučovali. Manželé vyplnili volný čas cestováním. Zážitky z výletů si Zdeněk nahrával na kameru a pak je pouštěl svým známým.

Smrt v osamění

Zdena Grossová zemřela v roce 1989. Herci se zhroutil celý život. Zdálo se mu, že nikoho již nezajímá. O pár let později si převzal cenu za celoživotní přínos filmu, a to byl jeho konec. Celé dny trávil ve svém bytě a vycházel jenom na nákupy. K osamělému životu se navíc přidala Alzheimerova choroba.

Dítě nakonec skončil v léčebně. Zůstal bez peněz a přátel. Pamatoval si vše, co se stalo před desítkami let, nedávné události si však nedokázal vybavit. Zemřel v prosinci roku 2001. Pohřeb proběhl bez obřadu a bez účasti rodiny a přátel. Jeho urna pak byla uložena ve společném hrobě umělců na Vyšehradě.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Zdeněk Dítě

Česká televize: Zdeněk Dítě

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články