Halloween: Šílený vtipálek, hřebíky, žiletky i návykové látky

Čím strašidelnější obličej dýní, tím snáz se zaženou zlí duchové.
Zdroj: unsplash.com
V Čechách už je halloweenská výzdoba samozřejmostí, na masky ale zatím nemáme dost kurážeV Americe musí mít svůj kostým i domácí mazlíčekObčas jsou halloweenské kostýmy dost strašidelnéV zahraničí se do kostýmů oblékají i miminka+ 1 fotka+ 2 fotky

Kdo by neznal Halloween? Dýně, hororová výzdoba, sladkosti a děti koledující dům od domu v rozličných kostýmech. Původ svátku je však mnohem děsivější. A pozadu nezůstávají ani ti, co se snaží z tohoto svátku udělat jedno velké neštěstí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 10. 2020 13:00

Halloween je anglosaská lidová oslava, jenž se slaví den před svátkem Všech svatých, čili dnes, 31. října. Dospělí se v ten den baví na tematických večírcích, děti zase chodí v kostýmech dům od domu a koledují o sladkosti. Přestože se Halloween dostal i do Evropy, nejvíce je rozšířený v Americe, Británii, Irsku a Austrálii.

Prapůvod hledejme v Irsku

Prapůvodní verze Halloweenu, jenž vznikl z oslav svátku Všech svatých pochází z Irska. Inspirovala se v židovské tradici, jejíž oslavy začaly právě o den dříve, a to se západem slunce. Do Ameriky se Halloween dostal díky emigrantům v 19. století. V době irského národního obrození se však vyskytla teze, že jde o keltskou tradici Samhain. Tato tvrzení jsou ale dnes považována za neplatná.

Tradičními poznávacími znaky Halloweenu jsou vyřezávané dýně, čarodějnice, černé kočky, oheň, monstra, příšery, sovy a třeba duchové. Ve všem, logicky, převládá černá a oranžová barva. V Česku se sice můžeme s výzdobou setkat, ale tradiční koledování zde nenajdeme. Nicméně, ať už americká, či jiná verze Halloweenu je oproti tomu, kdy se v dávných dobách nosily zvířecí kůže a hlavy, aby mohlo dojít ke spojení s mrtvými, slabým odvarem sloužícím především pro zábavu.

Vtipálek, který měl o kolečko víc

Odkud se vzal dýňák jacko’-lantern? Legenda praví, že šlo o muže, který jmenoval Stingy Jack. Měl to být prý ochmelka, který si rád střílel ze svého okolí. O jeho činech se prý dozvěděl samotný Satan, kterého rozčílilo, že je Jack ještě zákeřnější než on sám. Rozhodl se tak, že si vezme jeho duši.

Vtipálek však měl ještě jedno přání. Chtěl se naposledy opít. Vládci pekla to připadalo rozumné, a tak se s Jackem vydal do nejbližší hospody. Jenže kdo měl zaplatit útratu? Jistěže pán s rohy a kopýtky. A tak se proměnil ve stříbrnou minci. Jack si stříbrňák ihned vložil do kapsy, ve které měl i krucifix. Ďábel tak nebyl schopný se proměnit zpět. Nakonec se oba dohodli, že když ho pustí na svobodu, dá mu dalších deset let.

Když se za slíbenou dobu vrátil, Jack ho přesvědčil, aby mu na cestu natrhal jablka. Jakmile Satan vylezl na strom, obložil Jack kmen krucifixy. A rohatec byl zase v pasti. Slézt mu Jack dovolil až poté, co mu slíbil, že o jeho duši už nikdy nebude usilovat. Když se po smrti Jack dostal do nebe, odmítli ho pro jeho hříchy. Do pekla také nemohl, slib byl slib. A tak dodnes bloudí jeho duše mezi světem živých a mrtvých. Vtělit se může pouze do zeleniny, jejíž plod lze vydlabat do podoby obličeje.

Koledu, nebo vám něco provedu

Někdy to skončí pomalovaným autem nebo fasádou plnou vajec. Když se ale ke slovu dostane šílenec, rýsuje se na obzoru katastrofa. Někteří schovávají malým dětem do sladkostí hřebíky a žiletky. Jiní používají jed. V jednom případě se v bonbonech a čokoládách objevil dokonce kokain. Naštěstí jsou tyto případy spíše ojedinělé.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Halloween

Wikipedia.org: Stingy Jack

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články