Princezna Zpěvanka z pohádky Byl jednou jeden král: Zbohatla na vlastních aktech

Princezna Zpěvanka z pohádky Byl jednou jeden král: Zbohatla na vlastních aktech
Zdroj: se souhlasem České televize

Ač ztvárnila několik desítek filmových a divadelních rolí, je Stella Májová neprávem považována za herečku jedné role. Úspěchy v profesním životě byly pravým opakem toho, co zažívala v soukromí. Z plánované svatby se stal pohřeb a na sklonku života přišla zákeřná nemoc.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 12. 2020 13:00

Stella Májová se narodila 19. července 1923 v Havlíčkově Brodě. Byla to herečka, operetní a muzikálová zpěvačka. Český divák si ji asi nejvíce pamatuje z pohádky Byl jednou jeden král jako princeznu Zpěvanku či tetičku z Ameriky v komedii Co je doma, to se počítá, pánové.

První velká role

Stella Májová získala svou první velkou roli těsně potom, co nastoupila v roce 1939 na konzervatoř. Byl to film Příklady táhnou. A hned ji čekala jedna velká změna. Změnila si příjmení. Z Weingärtnerové se stala Májová. Prý pro přílišnou krkolomnost a také nevhodnost mít německé příjmení na začátku okupace. A proč zrovna Májová? Protože v květnu si odbyla svůj debut.

Místo svatby pohřeb

Ve čtyřicátých letech se herečka zasnoubila s hudebníkem Janem Čížkem. Osud jim však nepřál. Těsně před svatbou, v pouhých čtyřiadvaceti letech, Čížek podlehl tuberkulóze. Pro Májovou to byl blesk z čistého nebe. Nevěděla kudy kam. Nakonec se upnula na svou práci.

Ale ani tam jí to nevyšlo. Když nacisté uzavřeli scénu Oldřicha Nového, musela v rámci totálního nasazení nastoupit do továrny na léky. Po válce se alespoň mohla vrátit ke svému milovanému herectví. Mohli jsme ji tak vidět v již zmíněné pohádce Byl jednou jeden král a dále v Princezně se zlatou hvězdou, Andělovi na horách či v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku.

Život v Americe

S Jiřím Mrázem se Stella poznala již na začátku své kariéry, kdy s ní dělal rozhovor. Mráz však poté odjel do Ameriky a přes padesát let se neviděli. Májová měla mezitím ještě jedno manželství, které však kvůli nesnesitelné tchyni velmi rychle skončilo. S Mrázem se znovu setkala jen díky náhodě.

Odstěhovala se do Států a provdala se za něj. Po jeho smrti se domů již nevrátila. Začala tam zcela nový život a hodlala si ho užívat plnými doušky. Aby si mohla splnit všechna svá přání, prodala své akty, o kterých vědělo jen velmi málo lidí. To jí umožnilo cestovat či hrát v kasinech. Když se u ní objevila vážná nemoc, začala proti bolesti užívat marihuanu. Zemřela 5. listopadu 2009.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Stella Májová

Česká televize: Stella Májová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články