První dáma českého hororu Anna Maria Tilschová: Za přísnou tváří skrývala životní tragédie

První dáma českého hororu Anna Maria Tilschová: Za přísnou tváří skrývala životní tragédie
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Horory nejsou jen doménou zahraniční produkce. I u nás by se našel ženský ekvivalent Alfreda Hitchcocka. Byla jím první dáma hororové literatury Anna Marie Tilschová, která by dnes oslavila 147. narozeniny. Její tvorba byla o to děsivější, že vycházela z osobně prožitých tragédií. Čím se Tilschová inspirovala?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 11. 2020 08:00

Anna Maria Tilschová se narodila 18. 11. 1873 v Praze. Byla prozaičkou a představitelkou české realistické a naturalistické literatury. Ve své tvorbě se nejvíce soustředila na zobrazení krize měšťanského života. V roce 1947 byla jmenována národní umělkyní. O šest let později obdržela Řád práce.

Smrt v rodině

Pokud mají ta nejlepší díla vycházet z autorova utrpení, Tilschová tento požadavek splnila do posledního puntíku. Nejprve přišla o několik sourozenců. V období první světové války byla její rodina ochuzena o dalších šest mužů. Mezi nimi byl i její milovaný muž, právník a překladatel Emanuel Tilsche, z jehož praxe čerpal i náš současný občanský zákoník.

Mezi příbuznými se Anně Marii Tilschové přezdívalo Mamura. Za žádnou cenu nechtěla být oslovována jako babička. Její dcera Marie kráčela ve šlépějích své matky, jen horory vyměnila za kuchařky s racionální výživou. V současnosti by při aktuálních trendech vydělala na svých knihách majlant.

Ze střední třídy na chudé Ostravsko

Než zemřel její manžel, byla pravou paničkou ze střední třídy. Povrchní a se služebnictvem. Smrt chotě však změnila její pohled na svět, a to poměrně radikálně. Poprvé se do Ostravy podívala se svým synem, který ji tam doprovázel na výstavu. Svou povahou však paradoxně na sever Moravy zapadala.

Její těžký život z ní udělal přísnou a nepříliš vřelou osobu. Vynikala v umění, praktické stránky života jí spíše přidělávaly starosti. Zajímavé zhodnocení její osobnosti vyřkla maminka Nataši Golové, Ada Hodáčová. Popsala ji jako dámu tajemnou, s velkou dávkou smyslnosti a skrývající veliký potenciál.

Stará garda

Přežila dvě války a nikdy se nevzdala života na úrovni. Přesto dokázala napsat román Haldy, který byl později zneužit komunistickým režimem. Inspiraci čerpala z pobytu na Ostravsku, kdy po večerech naslouchala vyprávěním havířů v místním a specifickém nářečí.

Kromě hororů a téměř biografické knihy, která sledovala osudy jiných lidí, se rozhodla sepsat paměti. Nedokázala totiž překousnout, že je její syn aktivním komunistou. Věřila, že by se z jejích memoárů mohla poučit mladá generace, která byla s nástupem nového režimu vychovávána zcela jiným způsobem než ona sama.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Anna Maria Tilschová

Česká televize: Anna Maria Tilschová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články