Fan Vavřincová: V životě měla dvě lásky, jednu jí komunisté odepřeli na dlouhých dvacet let

Fan Vavřincová: V životě měla dvě lásky, jednu jí komunisté odepřeli na dlouhých dvacet let
Zdroj: Česká televize
Babičku si měla původně zahrát Ljuba Hermanová.
Vzpomínáte na želvu Poldinku? Před sedmi lety měla být ještě živá. A možná stále je.
Jaromír Hanzlík zavzpomínal, že herci měli během natáčení zcela volnou ruku. Díky improvizaci tak mohly vzniknout skutečně komické situace.
Dvojčata si zahráli synové známého kapelníka Václava Hybše. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Autorka kultovního seriálu Taková normální rodinka Fan Vavřincová by dnes oslavila 103. narozeniny. Tvůrčí činnost ji bavila již od malička. Vymýšlela nejrůznější příběhy a publikovala v mnoha časopisech. S převratem však přišel zákaz a úmorná dřina. Až po dlouhých dvaceti letech se začalo blýskat na lepší časy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 11. 2020 08:00

Věra Peigerová alias Fan Vavřincová se narodila 17. listopadu 1917 v Praze. Byla to spisovatelka a autorka televizních pořadů. Všechna její díla by se dala považovat za humorná. Často šlo o romány pro ženy a dívky. Její nenáročný styl psaní s notnou dávkou nadhledu si získal srdce mnoha čtenářek.

Dvě životní lásky

Dětství Věry bylo zpočátku bezstarostné. Její tatínek byl ředitelem cukrovaru, peněz tak bylo dost, nic jim nechybělo. Žila s ním však pouhých dvanáct let, pak zemřel. Aby se nějak zabezpečila, vdala se v osmnácti letech za kamaráda z dětství, a to tajně. Přestože byl o jedenáct let starší, nikdy svého rozhodnutí nelitovala. Byla to její první životní láska.

Tou druhou bylo psaní. Dálkově odmaturovala a poté začala studovat Filozofickou fakultu v Praze, taktéž na dálku. Jazyky a tvůrčí práce jí šly od ruky. Písmenka se stala její alfou a omegou. Po roce 1948 jí však režim psaní zakázal. Co se stalo? Čím se jim znelíbila?

Dvacet let dřiny

Kvůli „špatnému“ původu se musela Fan Vavřincová vzdát psaní na dlouhých dvacet let. Navíc jí zabavili zámeček, který si koupila se svým manželem Bohumilem na splátky. Nejprve se do domu nastěhovali podnájemníci, pak JZD a nakonec došlo k požáru. Fan tak musela se svými dvěma dcerami bydlet u příbuzných. Bohumil musel odcestovat za prací do vzdálených Votic.

Nejprve zkoušela práci na soustruhu, poté šila rukavice. O něco později skončila jako účetní. Ke konci šedesátých let se objevilo příslovečné světlo na konci tunelu. Oslovila ji totiž televize s nabídkou, zda by pro ně nenapsala scénář. A tak vznikl první český sitcom Taková normální rodinka, ke kterému našla inspiraci ve vlastní rodině a pro nějž si vynutila herce Oldřicha Nového.

Druhý zákaz

Takovou normální rodinkou to neskončilo. Fan se s radostí vrhla na další projekty, třeba na knihy či televizní cyklus o známých historických dvojicích. Nadále však odmítala vstoupit do Svazu spisovatelů a strany. Další zákaz v činnosti tak pominul až po sametové revoluci. V těch nejtěžších životních chvílích ji však naštěstí podržel Bohumil, který pro ni dělal vše, co jí viděl na očích.

Aktivní byla až do konce svého života. Publikovala dál, ale pod pseudonymem Věra Němotová. Dokonce vytvořila i pokračování Rodinky. Zemřela před osmi lety v úctyhodných pětadevadesáti letech. Svého manžela tak přežila o dlouhých třicet šest let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fan Vavřincová

Česká televize: Fan Vavřincová

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články