Pravá tvář filmové Babičky: Ve skutečnosti nenáviděla děti a sprostě jim nadávala

Pravá tvář filmové Babičky: Ve skutečnosti nenáviděla děti a sprostě jim nadávala
Zdroj: Česká televize

Terezii Brzkovou znají všichni televizní diváci jako milou babičku z filmu na motivy knihy Boženy Němcové. Ve skutečnosti však nenáviděla malé děti a také legendárního komika Vlastu Buriana. Jak vypadala její civilní tvář?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 12. 2020 13:00

Terezie Brzková se narodila 11. ledna 1875 v Kolíně. Během svého života působila ve třech divadlech. Kromě filmu Babička si zahrála v dalších 32 filmech, a to včetně známých pohádek jako Princezna se zlatou hvězdou, Byl jednou jeden král či Pyšná princezna.

Táhněte, parchanti!

Laskavá stařenka jenom naoko? Zřejmě ano. „Táhněte, parchanti! Člověk nemá chvíli klid,” měla herečka křičet o přestávkách během natáčení Babičky Boženy Němcové. Brzková však byla nabručená i na své kolegy. Třeba představitelku Barunky Natašu Tanskou neustále napomínala, aby se koukala soustředit na text.

Možná jí vadilo to, že její honorář coby zkušené herečky je stejný jako ten, který dostala Nataša. Jejich odměna činila deset tisíc korun, což i tak byla na tehdejší dobu docela velká suma. Terezie ale nemručela jen u této role. Později si vzala na paškál třeba Wericha a Buriana.

Byl jednou jeden král

Před kamerou se z ní stala opět roztomilá babička, v reálu se však pustila do Wericha i Buriana. Hlavně to ale odnesl slavný komik. Pohádka se točila v roce 1954, tedy poté, co Burian dostal od režimu zelenou. Po válce ho totiž obvinili z kolaborace s nacisty a uvěznili.

Jen díky přímluvě Wericha a dalších herců se mohl znovu postavit před kameru. Brzková však byla zapálená soudružka. A Burian byl nepřítelem strany, což bylo do nebe volající. Jenomže ve skutečnosti bylo vše jinak. Burian dokonce mnohé herce uchránil před deportací do koncentračního tábora.

Nenávist

Svou nenávist k Vlastu Burianovi nijak neskrývala. Pohrdala také dětmi a mladými lidmi. I přes velkou zášť se dožila úctyhodného věku 91 let. Traduje se, že za roli babičky měla získat Oscara, nikdy k tomu ale nedošlo. Věčný klid našla na Vyšehradském hřbitově.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Terezie Brzková

Česká televize: Terezie Brzková

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články