Což takhle dát si špenát: Sovák zuřil, musel hltat zkaženou zeleninu

Což takhle dát si špenát je česká filmová komedie s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem v hlavní roli z roku 1977. Tuto veselohru režíroval podle scénáře svého osvědčeného spolupracovníka Miloše Macourka režisér Václav Vorlíček.
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Což takhle dát si špenát je česká filmová komedie s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem. Veselohru z roku 1977 režíroval Václav Vorlíček podle scénáře svého osvědčeného spolupracovníka Miloše Macourka.Hrdiny komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté.Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě.Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu v hotelu Imperial, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. + 5 fotek+ 6 fotek

Jiří Sovák na natáčení komedie Což takhle dát si špenát určitě nevzpomínal s radostí. Musel totiž spořádat zkažené jídlo, konkrétně špenát. Sovák pak celou situaci glosoval vyjádřením, že ho museli snad skladovat v prdeli...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 04. 2021 14:00

Meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška jsou sice čerstvě na svobodě, to jim ale nebrání v tom, aby se pustili do dalšího podvodu. Tentokrát si je najme majitel kosmetického salonu v Hotelu Imperial a docent Mlejnek z výzkumného ústavu, kde se právě zrodil neobyčejný vynález – přístroj k regeneraci starých dojnic. Zařízení se má okopírovat a nabízet pak bohatým paničkám. Vše sice funguje a ženy mládnou, jen se nesmí během procedury jíst špenát... Na komedii Což takhle dát si špenát z roku 1977 se můžete podívat dnes ve 20:00 na TV Seznam.

Ptákovina se špenátem

Dnes už film Což takhle dát si špenát patří mezi nezapomenutelné skvosty české kinematografie, v době jeho realizace s ním však mělo vedení Barrandova menší problém. Kvůli neobyčejnému námětu dostal nálepku ptákovina. „My se s tím dělali takovou dobu a oni nám řekli, že nejdřív musíme natočit něco vážnějšího a pak se můžeme vrátit k těm našim ptákovinám,” zavzpomínal režisér Václav Vorlíček.

A co bylo tedy to vážnější? Nejprve komedie Přikázaný směr jízdy o neschopném žákovi autoškoly a o jeho bohorovném, leč nyní poměrně znechuceném učiteli Mazničkovi v podání Vladimíra Menšíka. Pak se musel Vorlíček ještě vrhnout na pohádku Jak se budí princezny s Milenou Dvorskou a Jiřím Sovákem.

Zkažené jídlo pro Sováka a Menšíka

„Scénu, kdy se Menšík se Sovákem v restauraci vrhají na špenát, jsme nestihli natočit za jeden den,” prozradil Vorlíček ve své autobiografii Pane, vy jste režisér. Měli jsme k tomu objednané vrabce se špenátem z Alcronu, takže jsme to, co zbylo, uložili na noc do lednice. Jenomže v noci museli asi vypnout proud a špenát zkysnul.” 

Další den jídlo nikdo nezkontroloval, a tak přistálo oběma hercům znovu na talíři. Sovák hned ucítil, že je něco špatně. Byl ale profík a nechtěl zkazit záběr. Jen si rukou zakryl ústa, aby nebylo vidět, co říká, protože se jelo na postsynchrony, a do záběru nahlas pronesl: ‚Ten špenát snad někdo skladoval v prdeli!’ Byl to mistr trefných hlášek,” dodal Vorlíček.

Zdroje informací:

Seznam TV: Což takhle dát si špenát

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články