Odborníci varují: 3 překvapivé vedlejší efekty veganské stravy

Odborníci varují: 3 překvapivé vedlejší efekty veganské stravy
Zdroj: Unsplash

Veganská strava je možná zajímavý a moderní životní styl, ale není bez rizika. Hrozí totiž, že kvůli ní přijdete o několik důležitých vitamínů a minerálů.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 05. 2021 12:00

Přechod na veganskou stravu si vyžaduje čas a prostředky, které je nutné vynaložit, pokud to myslíte opravdu vážně a chcete dodržovat všechna pravidla. Magazín Eatthis.com (v překladu Jez tohle), který se věnuje zdravému životnímu stylu, se podíval na odvrácenou tvář veganské stravy. A některé informace jsou opravdu překvapivé.

Nevýhody veganství

K základním nevýhodám veganské stravy patří riziko nedostatku vitaminu B12, který je nezbytným zdrojem energie, ale je důležitý i při tvorbě červených krvinek. Tělo si tento vitamin nedokáže vyrobit samo, takže ho musí získávat ze stravy jako jsou mléčné výrobky, ryby a maso. Většina rostlinných potravin bohužel B12 neobsahuje a jeho dlouhodobý nedostatek může způsobit třeba poškození nervů.

Nedostatek vitaminu B12 také zvyšuje riziko neuritidy, zanícených nervů nacházejících se mimo míchu a mozek. Mezi příznaky neuritidy patří mimo jiné svalová slabost, bodavá bolest a v závažných případech ochrnutí postižené oblasti,“ říká pro Eatthis.com gastroenterolog Niket Sonpal. A dodává, že může trvat dva až čtyři roky, než začnou projevovat příznaky poškození nervů, jako je zmatenost, potíže s chůzí, svalová slabost a brnění v rukou. Vegani proto musí užívat vitaminové doplňky s B12.

Podobná situace je i se železem, byť se ne všechny studie shodují v tom, jestli jsou vegani opravdu vystaveni vyššímu riziku jeho nedostatku v porovnání se zbytkem populace. Je pravdou, že vynechávají na železo bohaté potraviny jako jsou vejce, tučné ryby a červené maso. Lze je však nahradit zvýšenou konzumací špenátu, dýňových semínek, luštěnin a brokolice.

Riziková sója

Vegani si jako náhradu masa našli potraviny na bázi sóji - tempeh, tofu nebo neslazené sójové mléko a jogurt. Prošli jen minimálním zpracováním, takže jsou nabité vitamíny a minerály. Gastroenterolog Niket Sonpal však varuje před víc zpracovanými sójovými potravinami jako jsou energetické tyčinky, proteinové prášky a slazené sójové mléko. Je v nich vysoká koncentrace rostlinného estrogenu, známého také jako fytoestrogen. Vysoké dávky sóji mohou způsobit problémy s neplodností kvůli jejím silným antiestrogenním účinkům.

Zatímco sójové potraviny jsou skvělé pro zdraví střev a poskytují dostatečné množství bílkovin, mohly by také obsahovat těžký kov kadmium. Podle studie z roku 2011 totiž lidé, kteří konzumovali výrobky z tofu, vykazovali vyšší koncentraci kadmia v moči ve srovnání s těmi, co tofu zrovna neholdovali.

Kadmium je pro ledviny velmi toxické a může způsobit onemocnění ledvin nebo zeslabení kostí,“ dodává Sonpal. Důležitá proto je vyvážená strava a kromě sójových potravin je nutné zařadit další rostlinné zdroje bílkovin, jako je čočka nebo quinoa, co pomůže udržet možné ohrožení kadmiem na nízké úrovni.

Zdroje informací:

Eatthis.com: Surprising Side Effects of Going Vegan, Expert Says

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články