Šílené sestry Papinovy: Když jim ruply nervy, vydloubávaly oči a mlátily kladivem

Šílené sestry Papinovy: Když jim ruply nervy, vydloubávaly oči a mlátily kladivem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Christine se se svou sestrou Léou dopustila jedné z nejhorších vražd v historii Francie. Fotografie byla pořízena ihned po jejím zatčení. Jako by byla duchem nepřítomná...Léa se zdála byt rovněž v klidu...Mladší Léa byla odsouzená k deseti letům odnětí svobody, Christine dostala doživotí.Fotografie obětí sester Papinových budí hrůzu i po letech.+ 1 fotka+ 2 fotky

Francouzské město Le Mans je známé hlavně díky automobilovým závodům. Severozápad Francie ale proslavily i Christine a Léa Papinovy. V roce 1933 spáchaly dvojnásobnou vraždu, z jejíhož provedení se dodnes zvedá žaludek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 05. 2021 11:00

Dívky to doma neměly zrovna lehké. Často byly svědky žárlivých výlevů jejich otce Gustava, který při každé vhodné příležitosti obvinil svou ženu Clémence z nevěry. Ta na to reagovala výhrůžkami sebevraždou. Mateřské lásky sestry také moc nedostaly. Clémence totiž rozhodně nepatřila mezi matky roku. Jak šel čas, stávala se ve svých citech čím dál chladnější.

Sestry Papinovy

Christine se narodila v roce 1905 a byla černou ovcí rodiny. Nenechala si nic líbit a každého dokázala odbýt svou prořízlou pusou. Prvních sedm let strávila u sestry svého otce, poté nastoupila do katolického sirotčince. V dospělosti si přála vstoupit do kláštera, její vlastní matka jí ale takový nápad ihned zatrhla a poslala ji do práce. V té se Christine poměrně dobře osvědčila a stala se z ní velmi dobrá kuchařka.

O šest let později se narodila Léa. Ta byla naopak introvertní, tichá a poslušná. Inteligenčně na tom byla hůře než její sestra. Do patnácti let žila s matčiným bratrem. Po jeho smrti se taktéž dostala do sirotčince.

Christine a Léa nastupují do služby

V roce 1926 se na sestry usmálo štěstí, získaly práci v domě rodiny Lancelinů v Le Mans. Domácnost tvořil bývalý právník René, jeho manželka Léonie a dcera Genevieve. Christine zůstala při tom, co uměla nejlépe, čili při vaření. Léa si zase vzala na starost úklid. Zpočátku šlo vše velmi dobře. Obě dívky byly pečlivé, jen se trochu stranily okolí. Nejraději se bavily mezi sebou a s nikým se nestýkaly. Nedělní bohoslužbu ovšem nikdy nevynechaly.

V roce 1933 se ale stalo něco neuvěřitelného. V únoru se již podruhé, během jednoho týdne, pokazila žehlička. Když to Christine oznámila své paní, rozhořel se mezi nimi spor. Opravář totiž tvrdil, že je vše v pořádku. Paní Lancelinová děvčata již v minulosti peskovala, tu za nedochucenou omáčku, onde za smítko prachu. Tentokrát to ale bylo jiné. Intenzivnější.

Brutální vraždy

Jako první ruply nervy Christine. Vyběhla po schodech a vrhla se na Genevieve, která celou hádku poslouchala. Vlastními prsty jí vydloubla oči z důlků. Léa na nic nečekala a zaútočila na paní Lancelinovou. I ona přišla o zrak. Christine zatím seběhla dolů do kuchyně a popadla nůž a kladivo. Během půlhodiny byly mrtvé obě ubohé ženy...

Hrůzné místo činu

Policii přivolal pan Lancelin spolu se svým zetěm, když se ve večerních hodinách vrátili domů. Policii se po příjezdu na místo činu naskytl skutečně hrůzný pohled. Kromě mnoha tržných ran byly tváře obou obětí k nepoznání. Byl to jeden velký slepenec podlitin, zaschlé krve a vyražených zubů. Dívky do žen bodaly tak nelítostně, že se cákance krve nacházely i na stropě.

A kde byly Christine a Léa? Zamčené ve svém pokoji. Seděly na posteli, o kterou opřely kladivo s nalepenými kousky vlasů. Některé zdroje dokonce uvádějí, že byly nahé. Podobnou informaci zveřejnil i spisovatel Frédéric Chauvaud. Ten navíc uvedl, že oběti měly mít vyhrnuté sukně a stažené spodní prádlo. Zda je to pravda, není známo. Nicméně je možné, že policisté mrtvoly před focením upravili. V té době nebylo přípustné zobrazovat pohlaví.

Kdo byl skutečným vrahem?

Sestry Papinovy se ke všemu přiznaly a rozsudek byl vynesen za necelou hodinu. Léa byla prokazatelně ve vleku starší Christine, proto dostala desetiletý trest odnětí svobody. Christine původně čekal trest smrti, který byl však změněn na doživotí. Všichni si kladli otázku, proč dívky vraždily. Intelektuálové v tom viděli třídní boj, což byl nesmysl. Rodina s nimi měla v rámci možností zacházet slušně, až na výtky paní domu.

Jeden z psychologů, jenž svědčil u soudu, vypověděl, že vlastně neexistovala žádná Christine ani Léa, měly se stát jednou osobou s vražednými sklony. Proč ale ty oči? Další z teorií hovoří o tom, že mohla paní Lancelinová zahlédnout, jak se oddávají sexu, proto ji sestry připravily o zrak.

Smrt sester Papinových

Christine ve vězení bez Léy chřadla. Bojovala s depresí a odmítala jíst. Zemřela v roce 1937. Léa byla naopak celkem v pořádku. Když ji po osmi letech propustili, žila se svou matkou a pod změněnou identitou. Některé zdroje uvádějí, že zemřela v roce 1982. Filmový producent Claude Ventura se ale vyjádřil, že měl Léu objevit v roce 2000 v jednom hospici, a to během natáčení dokumentu o životě vraždících sester Papinových. Byla prý ochrnutá a zemřela o rok později.

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: Papin Sisters: Shocking Housemaidens’ Crime That Shook France

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články